Hezbollah! Natural born killers?

Hezbollah! Natural born killers?
20-07-2012г.
32
---

Ливанският военен специалист Риад Кахваджи и иракският журналист Мохамед Халаф коментират атентата от 18-ти юли.

„Партия на Бога” така наричат себе си членовете на бойната шиитска организация „Хизбула”. Те се появяват  на терористичната карта в далечната 1982 година. Тогава застават срещу израелската окупация на Южен Ливан. До сега общността се бори за създаването на автономна ислямска провинция в Ливан.

Може да се каже, че „Хизбула” води партизанска война с Израел. Групировката поема отговорността за редица атентати, между които нападението над Американското посолство в Бейрут през 1983 година. Обичайните и терористични дейности са взимане на заложници, отвличане на израелски войници, минохвъргачни нападения и други.

Последният атентат, в който световните медии замесват „Хизбула”, е взривът на летище Сарафово. Lentata.com потърси мнението на Риад Кахваджи – експерт от Института за военен анализ в Близкия изток и Персийския залив. Той каза, че почеркът на атентатора от Бургас не е сходен с този на „Хизбула” и допълни:

 "Все още няма никакви доказателства, че проиранската организация е въвлечена във взрива. Те не се борят срещу мирните израелтяни, а за да прокарат антинационалистичните си идеи в страната си. Техните конфликти с Израел са ограничени само и единствено на територията на Ливан и южната му граница с еврейската държава. Израел може да използва създалата се в държавата ви ситуация, за да нападне „Хизбула”, особено ако положението на Башар Асад в Сирия се влоши.”

В същото време иракският журналист Мохамед Халаф коментира думите на Кахваджи и официалното становище на „Хизбула” така:

„Хизбула”, за разлика от „Ал Кайда”, винаги са отричали да имат участие в атентати извън границата на Ливан. Те заявяват единствено, че сами избират кога и къде да ударят Израел и нейните интереси... Непосредствено след атентата се говореше само за взрив. Тогава аз казах на колегите ви, че по-вероятен извършител на атентата е „Хизбула”. Сега започва да се тиражира тезата, че атентатът е извършен от камикадзе. В такъв вариант мога да предположа, че виновна е по-скоро „Ал Кайда”. Има една особеност в дейността на Иран в такива случаи. Те имат много тясно сътрудничество с „Ал Кайда” и използват услугите й, когато не искат да бъдат замесени директно. Въпреки това, трябва да се изясни дали има или няма самоубиец, за да може да се даде точен коментар за принадлежността му към определена терористична групировка..."


Следва продължение...

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.