Арестуван палестинец след терористичния акт на летище Сарафово

Арестуван палестинец след терористичния акт на летище Сарафово
19-07-2012г.
75
---

"Не всички мюсюлмани са терористи, но всички терористи са мюсюлмани".
Три интервюта с мюсюлмани за българския 11 септември
 

Милена Иршад: „Съпругът ми е бил арестуван тази сутрин само защото е палестинец!”

Коментарът на една българка, доброволно приела исляма, за атентата на летище Сарафово 

- Случилото се е ужасно, но обикновените мюсюлмани в България не бива да стават жертва на агресия и нападки сега.
Съпругът ми е палестинец. В момента работи на морето край Калиакра, продавач на пазара е. Сутринта е бил арестуван като заподозрян за съучастие в атентата. Полицаи са го закопчали с белезници, направен е обиск в стаята му. Бил е освободен, когато по радиото съобщили, че атентаторът е идентифициран. Той е бил задържан само защото е палестинец, не са му дали друго обяснение за подозренията си.В същото време аз бях в центъра на София, минах покрай синагогата. Исках да поднеса съболезнования за случилото се, но охраната не ме допусна. Хората се държаха отвратително с мен. За пръв път се разплаквам на улицата. Държавата ни е шибана! Имаме проблем с „работещите” служби за сигурност, но всъщност те са допуснали това нещо вчера да се случи. Представителите на органите на реда реагират неадекватно и комплексарски като арестуват невинни граждани. Много мислих дали атентатът е можел да бъде предотвратен и според мен е било възможно.

Сега обвиняват Иран за случилото се, според мен това е постановка. Абсурдно е да се смята, че групировката „Хизбула” стои зад взрива. Те действат в Ливан, близо до Израел. Освен това никога не са нападали туристи. Често чувам, че в България има спящи ислямистки клетки, които подготвят атентати. Не вярвам и в това. Преди няколко години ме бяха арестували, но се убедиха, че нямам нищо общо с радикалните идеи. Била съм на ислямски лекции, но никога не са опитвали да ме накарат да стана член на крайна секта. Трябва да спрем да хвърляме вина. Най-трагично е,че има и невинни жертви като шофьора на автобуса. Никой Бог не проповядва такава война. Не бива да има атентати.


Сайд Муутлу: „Не бива да се съди за цялата религия по делата на един човек, който няма мозък в главата!”
Коментарът на ходжата на Сърница, спряган за главен водач на нелегалната ислямска организация „Ал Уакф Ал Ислями”

- Следя случая с дълбоко възмущение. Осъждам това нечовешко деяние, разумът ми не го побира. Не може да се посяга на мирни граждани! Нашата религия отрича тероризма и насилието. Осмелявам се да говоря от името на цялата мюсюлманска общност в България. Ние не сме съгласни за всеки терористичен акт да бъдем обвинявани. Нас също ни боли за загиналите.
В нашата религия е казано, че ако убиеш дори един невинен човек, това е все едно си убил цялото човечество. Убиецът отива директно в ада.
Не вярвам, че в България има терористи. Познавам много добре ислямската диаспора, нейните представители са миролюбиви. Ние сме граждани на България. Родени сме тук и милеем за родината. Сигурен съм, че камикадзето не е български гражданин.
До сега българия беше оазис за всички религии и смятам, че атентатът е с цел да се разруши хармонията в страната. Това е опит да се опетни името на исляма, но не бива да се съди за цялата религия по делата на един човек, който няма мозък в главата.
Баязид: „Не знам за какво говорите!”


Коментарът на имама на джамията в квартал „Изток” в Пазарджик, наричан „талибанин” от съгражданите си и спряган за радикален ислямист:


-Нищо не знам!Какво говорите, нищо не знам! Не искам да коментирам! Аз подготвям Рамазана, не гледам телевизия, постя. Не знам нищо за атентата! Не съм видял нищо, не съм чул.
Това нещо не мога да го коментирам, нищо не мога да говоря. Тука има права, така по телефона не става да се говори. Не искам да говоря!


 

[hdvideo id=5091]

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.