Животът е хазарт

Животът е хазарт
13-07-2012г.
128
Симона Милкова


С екипа на www.lentata.com се свърза Пресиян Стоев - служител в Комисията по хазарта от 2002 година, първоначално като младши експерт в отдел „Методология”, а от 2005 като старши експерт в отдел „Разрешения”. Той стана медийно популярен след като заведе дело срещу шефа на Комисията по хазарта за нанасяне на телесна повреда:

 

Защо ни потърсихте?                                                           
През 2010 г. за председател на комисията беше назначен Калоян Кръстев. Заедно с неговото встъпване на длъжност започна щателно подновяване на членовете на администрацията. От назначаването му през февруари 2010 до нова година Кръстев успя да уволни и прогони 22 човека. За сметка на това същият беше много щедър по отношение на бонусите за останалите си служители.
 

Откъде имате информация за бонусите?                                                    
След щателна справка на тогавашния лидер на СДС Мартин Димитров за 2011 година, стана ясно, че на част работещите председателят е раздал парични бонуси на стойност над 500 000 лева. А самият той е получил допълнително възнаграждение в размер на 50 000 лева.
 

Вие не бяхте ли облагодетелстван?                                                         
Не, още през март 2011-та стана ясно, че се готви и моето уволнение. Макар и да е бях изряден служител в продължение на 9 години. На 30 март бях привикан в кабинета на началника ми. Там ме чакаше молба за напускане. Кръстев ме прикани да я подпиша, но аз отказах. Тогава той ми се закани за пръв път, че щом не искам да се разделим по добрия начин, ще трябва да се разделим по лошия. Даде ми един час да преосмисля решението си и да подпиша молбата. Аз естествено не го направих. Онова, което си помислих беше, че ще се опита да ме уволни дисциплинарно, въпреки че знаех, че съм изряден… Седмица по-късно (на 07.04.2011 г.) секретарката на Кръстев пак ме привика. Там ме посреща група от 6 човека и нов документ, този път заповед за уволнение с мотив съкращаване на щат и премахване на длъжност. Пак отказах да подпиша, този път с идеята да се консултирам с юристи. Това обаче изнерви до крайност Калоян Кръстев и ми каза, че така или иначе ще бъда отстранен от работа, независимо от съгласието ми. Даде ми два часа за да си кажем „последно сбогом”.
 

Как си обяснявате поведението му?                                         
Кръстев е с много голямо самочувствие, тъй като има зад гърба си протекциите на Симеон Дянков, с когото са били съученици в Езиковата гимназия в Ловеч.


Какво се случи след „последното предупреждение”?                                         

След изтичане на работния ден поисках да ми дадат заповедта за уволнение, но не я получих, защото Кръстев беше забранил. Отказаха ми, защото съм „ядосал шефа”.  На следващия ден магнитната ми карта за влизане в службата вече не беше активна. След няколко часа чакане ме допуснаха до работното ми място, за да мина с обходен лист, да събера подписи и т.н. процедури по напускането. Остана само да взема служебната си книжка, но тя беше при шефа. И там вече се разигра истинският цирк. Председателят на комисията по хазарта ме нападна с крясъци. Опита да нареди на шофьора си да ме пребие, но тъй като с него бяхме колеги от 9 години, до това не се стигна. Кръстев през цялото време крещеше „жълтата си книжка ли искаш” и накрая ме изблъска навън от кабинета. Опитал повторно да вляза и тогава стана страшно - юмруци в лицето, гърдите, шията.  Дърпане, дране… Телефонът ми записваше през цялото време... Но направих грешката да кажа на Кръстев, че имам запис и тогава яростта му стана неудържима. Последва втори рунд от удари и опити да ми бъде отнет телефона. Едвам успях да се измъкна. Имаше и служители, които станаха свидетели на саморазправата.  Един тези, който разказа в последствие какво е чул и видял, беше мигновено уволнен.  Другите пък са били привикани, уговаряни и дори подкупвани.
 

Успяхте ли да докажете твърденията си?                                                                         
След случката веднага си извадих медицинско и подадох сигнал в 4-то районно. Прокуратурата повдигна обвинение срещу Кръстев за нанасяне на лека телесна повреда. Но тъй като той има чисто съдебно минало предложението на прокуратурата беше той да бъде освободен от наказателна отговорност, но да получи административна глоба, чиято стойност би могла да бъде от 1000 до 5000 лева. Иначе, наказанието за такова престъпление е лишаване от свобода в срок от една година или поне пробация. Септември месец предстои делото. Надявам се поне сега справедливостта да победи.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.