Свидетелката срещу Октопода Иванка Рашайкова: "Бях заплашвана от приближени хора до Алексей Петров!"

Свидетелката срещу Октопода Иванка Рашайкова:
05-07-2012г.
99
---

Eксклузивно интервю LENTATA.COM с Иванка Рашайкова – свидетел по делото „Октопод”, часове след показанията й пред съда срещу обвиняемия Алексей Петров.


Представете се за читателите?                                                           
Казвам се Иванка Рашайкова, руски филолог от град Плевен. В общественото пространство съм позната като организатор на Гражданска Инициатива "Истината"
 

От къде познавате Алексей Петров? Как решихте да основете това гражданско движение в негова подкрепа?     
За Алексей Петров чух на 11 февруари 2010 година. Тогава той беше задържан при операция „Октопод”. Преди този случай не знаех кой е и с какво се е занимавал. Реших да събера информация за тази личност, стана ми любопитно защо един човек е представян в медиите само в отрицателна светлина. Лично се запознах с Алексей Петров през месец октомври 2010 година в неговия дом, след като той беше пуснат под домашен арест.
 

Какви бяха отношенията ви с Алексей Петров в началото на познанството ви?
Не съм имала никакви отношения с него. За никакви отношения, каквито и да било, не може да се говори… Петров е човек, който не показва човешки емоции. За делови отношения също не може да се говори, тъй като аз бях извън кръга на неговите колеги и сътрудници. От самото начало се оказа, че аз съм НЕРАЗБИРАЕМА и ЧУЖДА за тях, както и те за мен. Въпреки това, той изрази благодарност към мен и хората от Плевен, които просто така спонтанно, непринудено и по човешки го подкрепихме чрез Гражданската Инициатива „Другата истина за Алексей Петров” в периода, когато беше в ареста.
 

А защо сега спряхте да го защитавате?                                                     
През периода юли 2010 – януари 2012 нашата Инициатива извърши редица мероприятия в защита на човешките и гражданските права на Алексей Петров. Тогава дойде повратната точка в отношението ми към него. Започнах да разбирам какъв човек защитаваме и си зададох въпроса дали някъде не греша. Постепенно нашите критични речи трябваше да бъдат насочвани в две направления - министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и някои от свидетелите на обвинението по делото „Октопод". Трябваше да злословим срещу тези хора. Такива нареждания получавахме…
 

Защо напуснахте движението, учредено в подкрепа на Алексей Петров?                     
От кръга около Алексей бях посъветвана да се заема с неща, които са против разбиранията ми. За мен проучването, изслушването на свидетели и цялата специфична работа около едно разследване не е работа на гражданите, а на компетентните органи. Не разбирах защо трябваше да се занимавам с това… Гражданското общество има моралното и конституционно право да съдейства и да помага на държавните органи и институции, не да пречи и да саботира работата им, което в действителност се случваше. Така взех решение да прекратя инициативата, свързана със защитата на Алексей Петров.
 

Петров указвал ли е натиск върху Ваши решения или действия?
Да. Неведнъж стигах до решение да спра да го подкрепям - в продължение на година и половина няколко пъти предприемах постъпки за разграничаване на нашия клуб (вече бяхме регистрирано гражданско сдружение), но срещах изключителна агресия - директна и анонимна от страна на слугите на Петров и лично от негова страна.
Искам да ви разкажа за последния случай, в който бях заплашвана от приближени хора до Алексей Петров. Журналистката Кристина Патрашкова си позволи да ме нападне словесно в коридора на съда вчера /04.07.2012 г./, след като бях дала свидетелствата си. Аз дадох показания срещу Петров. Най-разтревожени от моите изявления бяха самата Патрашкова и Явор Дачков. При излизането ми от залата въпросната госпожа, давейки се в собствения си ужас ми просъска в лицето: "Жестоко ще съжаляваш за това, което направи! Ще ти излезе солено!"
Вие общувала ли сте с тази жена преди?
Не, лично не се познавам с Патрашкова. За нейните интервюта ми е разказвано от Алексей Петров и за това, че е чест гост в дома му и се ползва с особен статут...
 

Има ли други журналисти, приближени до Алексей Петров?                                                   
Има, разбира се. За  тях говорех в съда? Разказах за тези, на които имам мобилните телефони и към които бях насочена от Алексей. Трябваше да ги търся в случай на нужда да се обръщам към тях. Това са:
1. Вестник „Галерия" - Явор Дачков и Кристина Патрашкова
2. Радио К2 - Илиана Беновска
3. Канал 3 - Маргарита Михнева и Сашо Диков.
С кого съм се виждала на живо?
С Недялко Недялков - от него чух още две имена на жени, които са работили в „Галерия" - едната вече не е служител там, другата е Кристина Патрашкова. Виждала съм се с Илиана Беновска също в дома на Петров, тя е може би един от най-пъргавите му и напористи „служители", които не се спират пред нищо. Със Сашо Диков и Явор Дачков съм се виждала служебно при различни медийни мероприятия.
 

Как и с какво според Вас Петров държи тези хора?
Защо работят в негова полза? На този въпрос нямам категоричен отговор, защото аз познавам  споменатите лица много малко и сме се засичали по конкретни случаи. Но доколкото има обща картина и изграден „портрет" на хората около Алексей Петров, мога да кажа предположенията си. Той разполага с компромати за всички тях, с които ги изнудва или държи ги с финансова зависимост. Това са хора без всякакво достойнство и чувство за обида - виждала съм ги как се червят и потят, как им текат лигите пред Петров и как едва ли не му целуват ръка... Картината е отвратителна и покъртителна за човек, който за пръв път попада в подобна „клоака"! Аз мога само да насоча разследващите органи с предположения и лични наблюдения в каква посока да извършват своите разследвания. Мога и да потвърдя някои твърдения на други свидетели, тъй като думите им съвпадат с моите наблюдения. Мога да кажа ясно и категорично само едно - МНОГО ТРУДНА ще е работата на всички служители, захванали се да разследват този случай!
Страната на обвиняемия има по-голям ресурс от страната на обвинителите. Те не действат регламентирано, законно и морално, те да пълни с изненади, те използват всякакви нерегламентирани методи и похвати.
 

Страхувате ли се, че нещо може да Ви се случи след като обърнахте позицията си на 180 градуса и вече сте свидетел на обвинението по делото „Октопод”?
Не. Казвам истината и не се страхувам. Може би, когато мине малко време и осъзная срещу какво се изправям, ще се уплаша. Но явно още не асимилирам опасността.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.