ЗДРАВЕ ООД

ЗДРАВЕ ООД
04-07-2012г.
47
---


Зам-министърът на здравеопазването от правителството на Костов и настоящ председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването Стойчо Кацаров: „Ние сме държава с жалка икономика и мизерни доходи!”


Тема от последните няколко месеца, която някога е била Ваш ресор – цената на здравето и как дефинирате проблема през 2012 г.?
Като абсолютна величина цените не са високи, поне не са по-високи отколкото в другите европейски държави. Отнесени, обаче спрямо доходите те са непосилни за много от хората, болните хора. Така например болните с ревматични заболявания са принудени да заплащат по 600-700 лева месечно, ако искат да живеят… Ние сме държава с жалка икономика и мизерни доходи на 95% от населението. На нас са ни скъпи не само лекарствата, но също автомобилите, телевизорите, ако щете и доматите.

Тиражират се мнения за лекарствен монопол. Има ли такъв у нас и кой го налага?
Монопол, на целия пазар на лекарства, според мен няма. В отделни сектори, като например снабдяването на болниците или снабдяването с лекарства 100% платени от НЗОК, подозирам, че отделни фирми са си извоювали господстващо положение. Въпросът обаче не е кой го налага, а кой създава условия за това, защото когато има подходящи условия, всеки ще се стреми да наложи монопол.

Кой е отговорен за проблема?
Отговорно може да бъде само и единствено Правителството. Основната задача на Правителството в икономиката е да създава еднакви условия за честна конкуренция на който и да е пазар, да следи за нарушаването, да налага предвидените от закона санкции или да сезира компетентните за това органи, когато конкуренцията е нарушена. Когато в една икономика са създадени условия и предпоставки за наличие на монополи, това означава, че Правителството не си върши работата. Нещо повече, винаги има съмнение, че това се прави не от глупост или немарливост, а поради определени корупционни интереси. Цялата лекарствена регулация се определя от Правителството и подчиненото му парламентарно мнозинство. Самата Здравна каса вече е част от държавната администрация. Чрез определянето на неоправдано високи такси и абсурдно дълги срокове за каквато и да е стопанска дейност, свързана с лекарствата, на практика държавата изхвърли от пазара десетки малки играчи и по този начин се стимулира окрупняването на пазара и се създават чудесни условия за картелни уговорки, а от там до монопола е само една крачка.

Реалистично ли е проблемът с цените на лекарствата да бъде разрешен и по какъв начин?
Реалистично е, но малко вероятно. Начинът е само един – защита на честната конкуренция на всички нива.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.