ЗДРАВЕ ООД

ЗДРАВЕ ООД
27-06-2012г.
20
---

Интервю с председателя на ВМРО Красимир Каракачанов: Бизнесът с лекарствата у нас е най-доходен, след този с наркотиците!


Има ли, според Вас, проблем с крайните цени на лекарствата в България?
Да. Установено, че български лекарства, които се произвеждат в България се продават много по-евтино на пазарите в съседните ни страни - Турция, Македония, Сърбия отколкото в България. Няма никаква логика с евтината работна ръка в България да се произвеждат лекарства, които на външния пазар да струват много по-евтино, отколкото на вътрешния.
 

Кой трябва да се намеси, за да бъде разрешен проблемът?
Комисията по цените на лекарствата, която за съжаление е ведомствен орган на Министерството на здравеопазването и се получава един порочен кръг. Според мен, тази Комисия по лекарствата трябва да бъде независим орган, а не да бъде подчинена на изпълнителната власт . Но както и в много други области, и в тази, българската държава не изпълнява своите контролни функции - именно да защитава българските граждани. Това според мен е целият проблем.
 

Има ли лекарствен монопол у нас?
Монопол трудно може да се каже, че има.  Фирмата, която налага монопол не е една,  а са няколко. Монополисти  на българския пазар са не само производителите, но и вносителите. В същото време тези фирми държат разпространението на лекарствата, държат аптеките. Нали се сещате, че когато има двама-трима играчи, те лесно могат да се съберат и да направят картел и взаимно да определят цените на лекарствените средства. И пак казвам - държавата ни не изпълнява контролните си функции - да регулира пазара. На всички е известно, че бизнесът с лекарствата е най-доходния, след този с наркотиците!  За разлика от наркотиците обаче този бизнес е законен.



 

Кой е отговорен за проблема?
Отговорните са много! Тук става въпрос за пари, за много пари. Лесно може да подкупиш една група чиновници, които са назначени ведомствено от Министерството на здравеопазването . Получава се следния парадокс - най-бедният и най-болният народ в Европа е българският и той  плаща най-скъпо за лекарства. На всякакъв език това се нарича мародерство.
 

Реалистично ли е проблемът с цените на лекарствата да бъде разрешен и по какъв начин?
Начинът е да не се допуска монопол върху производството, вноса и разпространението на лекарствата. Има антитръстово законодателство в България, има закон за конкуренцията, има комисия за лекарствените средства, в края на краищата има Парламент има Министерски съвет. По веригата обаче „играят” много пари и нито един от тези органи не си върши работата коректно. Да са само лекарствата да ги почерпиш, но не са!

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.