От местопрестъплението : СОФИЯ

От местопрестъплението : СОФИЯ
21-06-2012г.
26
Лентата

ТУРИСТИЧЕСКА ОБИКОЛКА НА ПОКАЗНИТЕ СОФИЙСКИ НЕРАЗКРИТИ УБИЙСТВА

Идват ви чужденци на гости. Чудите се каква забележителност да им покажете и къде да ги заведете… Нашата Столица си няма Лувър, Триумфална арка, Червен площад, Статуя на свободата, Биг Бен, Червени фенери, Наклонена кула, Фонтан ди Треви, Брюкселски пикльо, Помпей, Акропол, Райхстаг... Няма си дори една голяма река за престиж. Няма много символи, с които да се гордее, които да са си нейни и уникални. Даже никак си няма. В Столицата рядко се срещат японски туристи, които щракат бясно с фотоапарати, туроператорите водят на обиколки само български ученици от провинцията и ги развеждат в няколко музея, малко американски вериги за бързо хранене и толкоз. Вече даже Софияленд си нямаме, че да се радват поне децата на главния ни град.

Но все пак ви идват чужденци на гости. Мислите как да ги впечатлите. Има как. В България и нейната столица има събития, достойни за кримки и екшъни, житейски случки, които вълнуват цялото ни общество, такива, от които руснаците правят „Бригада”. Ние можем да направим поне един „черен тур из София”.

Става дума за показните неразкрити убийства на знакови фигури от родната действителност. Само в столицата през последните 15 години са извършени десетки покушения над политици, прокурори, хора от подземния свят и т.н. Черният туризъм е бранш, в който можем да бъдем първенци. Тази идея не цели по някакъв начин да петни паметта на убитите. Черният туризъм е съвременния криминален роман, който трудно може да бъде разказан с думи, но може да бъде показан. И най-важното – черният туризъм може би ще ни направи по-интересни за и пред света. Едва ли това ще е най-добрата реклама, но поне ще е истината.

Идват ви чужденци на гости. Водите ги на бул. „Джеймс Баучер” 87, качвате ги в асансьора на административната сграда, намираща се на този адрес, натискате стоп-а между втория и третия етаж и им казвате: „Тук е взривен бизнесмена Стоил Славов заедно с четирима души от охраната си през 2004-та. Всички умират на място. Осъдени за това престъпление няма.” И прочее обиколка по места плюс разказ за миналото на убития, начина, по който е ликвидиран и теории кой е поръчителя.

Lentata.com  предлага виртуален черен тур из София. Сателитна карта с точните адреси на показните знакови убийства, включваща информация за престъплението и жертвата.

Приятна разходка:
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.