Актуално
Преброяване на земните трусове

Симона Милкова | 04/06/2012

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Д-р Спасов: „Бойко Борисов като кмет на София бешe  подписал заповед в столицата да се инсталират системи за наблюдение на конструкциите в реално време по моя препоръка... Стана премиер и тази заповед никога не беше изпълнена.”

Доктор Еделвайс Спасов е работил в България като сеизмолог и научен сътрудник 1-ва степен в Геофизичния институт на БАН. В момента живее и работи в Лос Анджелис. Той е главен сеизмолог в частната фирма – Кинеметрикс, която произвежда и продава сеизмична апаратура и решения за сеизмични мрежи и наблюдение в реално време. Спасов има над 30 годишен опит в сферата на сеизмологията.

През последните 10 години той специализира в Австралия и в Лос Анджелис. Според него голямо земетресение в България се е очаквало, тъй като от 1986 г. в Стражица не е имало сериозно такова. Той потвърждава твърдението, че у нас има сериозни активни сеизмични зони. Относно трусовете на 22 май, за него то е абсолютно нормално и е безспорен факт, че сме извадили голям късмет.

Каквито и проблеми да има в страната ни, ученият съветва да не загърбваме въпроса с природните бедствия, тъй като следващия път последиците ще са много по-сериозни, особено ако не бъдат взети навременни мерки. Част от съоръженията, които притежаваме са доста остарели, а именно онези, измерващи силните движения – последното земетресение, което ни разтърси е извън параметрите на сеизмологичната ни мрежа, което обяснява защо сме търсили информация за степента от чужди сеизмологични институти. В Американската геоложка служба за изследвания, информация за нашето земетресение се появи много по-рано отколкото в нашата. Данните представени там минути след земетресението, така и не се появиха при нас. Това са именно двата параметъра, които до голяма степен определят последствията от трусовете върху хората, сградите и съоръженията. Според информацията от там в епицентъра и в района на Перник, земетресението се е усетило два пъти по-силно отколкото в София. Ето какво сподели д-р Спасов пред екипа на lentata.com:

Вашите прогнози за бъдещата сеизмична активност в България, има ли от какво да се страхуваме?
Не бива да си играем на гадатели, много бих искал да кажа какво ни очаква, но факт е, че никой не може. От друга страна единственият, който може да го направи, няма да ни го каже директно. Едно смятам за много малко вероятно, а именно същото огнище да извади друго силно земетресение.Според мен районите и техните трусове не са свързани. Когато преживях трусa във Вранча още не бях сеизмолог и като всички хора се изплаших. След като започнах работа като такъв обаче, вече имах друго отношение към трусовете. Разбирам, че за съжаление не всички могат да станат сеизмолози, та да намалят страха си от земетресения. Другото важно, което мисля, че трябва да се отбележи е, че навсякъде по света, дори и в бедните южноамерикански държави, важни структури като язовири, мостове и високи сгради имат инсталирани системи за наблюдение на конструкциите в реално време. В България няма нито една. С една такава несложна система нямаше да има спекулации, че язовир „Студена” ще се спука, защото още на часа щяхме да знаем какво е състоянието му. Бойко Борисов като кмет на София беше подписал заповед в столицата да се инсталират такива системи по моя препоръка. Те трябваше да обхващат ‘Пирогов’, хотел Родина, Военно Медицинска Академия и важните гради в София. Системата се казва Oasis и най-добрият вариант е всяка сграда да има отделна такава. Г-н Борисов стана премиер и тази заповед никога не беше изпълнена. Реално погледнато тези места са изключително важни и ако те са конструктивно неподходящи си представете какво ще се случи, ако всички линейки и частни коли се насочват към Пирогов и ВМА, а там лекарите се чудят как да евакуират техните болни. Хаосът ще е пълен. В заповедта от 16 февруари 2003 година фигурира и сегашната кметица (заместник кмет по онова време). Така, че е хубаво да се мисли навреме и да не се забравя как може да се помогне на нацията… 

 

 Други статии от този авторКоментари