„Ерин Брокович” - bg version

„Ерин Брокович” - bg version
27-06-2012г.
41
---

Екипът на Lentata.com опитва да разбере кой „сипа” арсен във водата в Меричлери...




Имало едно време в град Меричлери празник на водата. Хората се събирали на централния площад и с песни и танци почитали минералните извори, с които природата е дарила родния им край. Днес никой не смее да пие същата тази вода, а чешмите пустеят като във филм за края на света.

Проблемът:
На 9-ти декември 2010 година в питейната вода в Меричлери е открит арсен два пъти над допустимата норма от 10 микрограма на литър. Градът веднага е снабден с две водоноски, осигуряващи вода на хората. Водоноските се използват все още. Източник на отровата не се търси. Настоящият кмет Ангел Колев с охота разказва пред журналисти, че водата там открай време е „арсенообогатена”. Според него още преди 1989-та година стойностите на  As* са били високи. След изследванията, направени преди две години, нивото на отровата е било намалено, без да е ясно как точно. Днес   г-н Колев смята, че реално няма с какво да се бори, защото хората в града му били свикнали да пият „не особено полезната вода”. Бившата кметица Ваня Славова потвърждава, че сондажът, направен в Меричлери през 1986 година, не отговаря на българския държавен стандарт. Още тогава арсенът е „пълзял” из кладенци и водоеми. Управниците у нас знаят за отровата повече от двадесет години и не предприемат никакви действия.


Тежестта на  водата:
Арсенът е отровен металоид, който се използва като пестицид в растениевъдството. Ако попадне в човешкия организъм, той уврежда трайно кожата, белите дробове, бъбреците, води до дисфункция на черния дроб, в много случаи и до рак. При поглъщане в малки дози ежедневно - води до хронична арсенова интоксикация, завършваща в крайна сметка със смърт”. Това е мнението на Велчо Милев, фелдшер от Меричлери. Бай Велчо има диагноза – болен е от рак на белите дробове.  Открил е заболяването преди малко повече от година. Поддържа живота си с химиотерапия, но лекарите не дават шансове за пълното му оздравяване. Някогашният медицински работник е научил, че арсенът е брънката, която свързва „актуалните” за родния му край  болести – ракът и левкемията. Пак според него съществува начин за справяне с проблема. Първо трябва да бъде изследвана водата, после хората, след това почвата… Миналата седмица състоянието на бай Вълчо се влоши и в момента той ежедневно се подлага на лъчетерапия в клиника в Стара Загора. Лечението му е изключително скъпо, а виновниците за болестта нехаят за драмата на умиращия.




Обичайните заподозрени:
От уста на уста в града на арсена се носи мълва, че причина за натравянето на водата е мината на „Каолин”. Инспекция, за да се установи дали арсенът идва от там не е правена. Фирма „Каолин” е сочена за основен причинител на „заразата” и от природозащитници. Мината започва работа преди пет години с мълчаливото съгласие на пет министерства - на икономиката, на околната среда и водите, на здравеопазването, на земеделието и на културата. В момента Меричлери може би се извършват престъпления срещу околната среда, срещу частната собственост и срещу историческите забележителности. Посочените престъпления обаче бледнеят пред заболяванията, които предприятието причинява на населението. Според екоактивистите дейността, извършвана от служителите на „Каолин”, е в разрез със съществуващите в страната закони и превръща местните в онкоболни. Хората от района смятат, че сериозните им проблеми започват през 2008 година, когато кариера „Великан” стартира работа - първоначално обработваемата им земя е съсипана, а насажденията им – негодни за консумация. След това водата се „размътва”, а от скоро и смъртта витае и във въздуха. А от Меричлери тихичко се молят първоизточникът на арсена да бъде локализиран и спрян, за да спрат и те да се разболяват и умират.

П.П. За справка - завишено количество арсен в питейната вода има само в Третия свят, но дори държави като Бангладеш инвестират в пречиствателни помпи, за да решат проблема... А иначе, случващото се в Меричлери е описано още в българските легенди - първо идва златната (минерална) вода, която прави града богат. После идва черната (мръсна) вода, която затрива хората. И до днес в българските модерни легенди няма хепи енд. Златната вода няма да дойде отново. Не и докато никой не го е еня за ползвателите на мръсната вода.

Разследването продължава.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.