Изкуството утре

Изкуството утре
19-04-2012г.
74
Симона Милкова

АРТ ТЕРАПИЯ с майстора на графити

Пътувайки из столицата, погледът ви със сигурност се е спирал върху картините вдъхнали живот на грозните ронещи се софийски стени. Цветните петна разнообразяващи сивотата на града са творби на улични артисти. Lentata.com реши да ви срещне с един от най-талантливите и провокативни модерни БГ художници. Творбите и графитите му буквално бъркат в мозъка и вадят от там неподозирани асоциации за един по-красив свят. Неговите лични асоциации пък звучат така:

Любов - Бог
Бог - Кришна
Приятелство - Единство
Изкуство - Живот
Полиция - Кочина
Наркотици - Смърт
София - Задръстване
Провокация - Развитие
Истина - Абсолют
Бъдеще - Обратно вкъщи
Ти - Слуга на слугата на слугата


Запознайте се с Ернасте Насимо – български графити арт художник.

Ернасте Насимо - откъде се роди този псевдоним и какво символизира?

Първоначално се подписвах с псевдонима „Попай”, след известно време го смених с Насте, което идваше от „nasty” и по-точно от един албум на Бисти Бойс – “Hello Nasty”. През 2003 година в Полша бяха публикували една стена, която рисувахме с Естео и там бяха объркали името ми с Насим, от там добавих само едно ‘О’ и когато съединих първото име с второто се получи Ер’насте Насимо, просто псевдоним без никакво особено значение. Между другото обаче наскоро разбрах значението на думата „насте” на санскрит и в превод означава „унищожител”. (смее се)

Каква е твоята професия?

Професия айляк.

Ти си едновременно графити артист и художник, кое от двете е по-сладко?

И двете, най-сладкото е да се научи човек да прави нещата безкористно, но същевременно това е и най-трудното.

Откога в България има графити арт и ти самият как се запали по това?

1995, поне в Търговище, родния ми град, започнахме тогава. Иначе мисля, че по-рано са почнали в София и Пловдив, за там трябва да кажат местните авторитети. Аз лично се запалих покрай един приятел, който започна преди мен  и покрай скейтборд манията ме грабна това.

Успяваш ли да се изхранваш от това, което правиш?

Да.

Знаеш ли кой изрисува Паметникът на съветската армия?

Знам, но не мога да ти кажа.

Трябваше ли да го оставят в ъпгрейднатия вариант?

И да бяха го оставили времето щеше да му види сметката, но според мен от страх, че системата бива разобличена, го махната.

Графити артистите са преследвани от ченгетата, имаш ли такава история, арестували ли са те докато рисуваш?

Преследвани сме когато рисуваме нелегално, когато сме рисували влакове, естествено са ме арестували, то почти няма такъв артист, който да не е изяждал по някоя друга полицейска палка, това е част от играта. Но тези неща отдавна не ме вълнуват, вече имам много такива истории, цели романи.

На много места из София разпознавам твоите картини, какво е посланието ти към хората?

Всеки път посланията ми са различни, но най-вече: хората да станат по-добри и да уважават другите живи същества, да станем разумни и да търсим по-висшия смисъл на живота.

Кои са любимите ти обекти и теми за рисуване?

Преди време бяха жените и котките, напоследък по-дълбоки социални и духовни теми ме вълнуват. Като цяло ако не съм преживял нещо, не мога да изразя съответната емоция. Когато рисувам дадена картина, пренасям емоционалното си състояние на момента. Когато съм влюбен, са излизали най-красивите образи, когато съм отнесен от друго състояние, излизат съответните чувства на платното или стената. Това е най-важното, човек да се опитва да е искрен в нещата, които прави, а не да слага маска и да иска да бъде харесан.

Последната ти изложба носи посланието “Изучи вътрешността си и ще откриеш скрития скъпоценен камък”. Кой е твоят скрит скъпоценен камък, онова, което наистина се радваш, че притежаваш като качество?

Душата си. Да откриеш, че ти си не просто материя, а душа, която задвижва тялото.Радвам се на живота, който ми е даден и на таланта, с който Бог ме е дарил. Всеки е надарен с талант, въпросът е всеки да вземе лопатата и да поизрине мръсотията, за да блесне скъпоценният камък затворен сред пластовете излишък.
Какъв беше първият ти графит?
- Ха, ха, ха.  "sk8 or die" и първото нелегално парче "spray"...

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.