Медицинска марихуана

Медицинска марихуана
05-04-2012г.
53
Симона Милкова

За здравето и джойнта


У нас хората са достатъчно модерни, за да пушат трева всекидневно и достатъчно демоде, за да не могат да обяснят на бабите си защо в пушенето има и ползи. Ако употребяващите в България се заявят рискуват да останат неразбрани наркомани, които искат да подхлъзнат и зарибят внучетата и децата. Но мили баби, вашите внучета вече са опитвали трева. Те пестят паричките си от закуски, за да си купят коз от местния дилър. Добрата новина, баби, е, че колкото по-млади са потребителите, толкова по-голяма е  вероятността да им продадат мащерка. Лошата -  ‘щото е  балък, го хващат под някой мост да опъва и ако не си плати „глобата” на куките на 18 вече има досие.

Има обаче и едни други „ползватели” на нелегалното растение. Те пушат не само, защото е гот, а защото им помага. Те са болни – повечето имат тежки дори фатални диагнози. Пушат понеже се влияят добре. Някои дори твърдят, че са се излекували. За тях джойнта е медицинска марихуана. За държавата ни обаче тяхното лечение е подсъдно, защото понятие като трева за медицински цели в България не съществува.


Анатоли е над 50, преподавател по химия в СУ. Той е болен от рак на дебелото черво и не е сигурен колко точно живот му остава. Обаче не се оплаква, а се усмихва. Говори за проблемите си открито. Третира заболяването с химио и лъчетерапия. Но и това му причинява куп други проблеми. После лекарите му предписват болкоуспокояващи, които облекчават болките, изпразват джоба му и го превръщат в наркоман, употребяващ легална химия. Анатоли вече е развил и анорексия. Преди няколко месеца дъщеря му му казва, че на Запад хора с неговия здравословен проблем облекчават състоянието си с медицинска марихуана. Анатоли решава, че няма как да стане по-зле и ще експериментира. Днес съпругата му му купува трева, осъзнавайки риска, че не е изключено да я арестуват. Но мъжът  се влияе добре, успява да заспи и дори от време на време спира да го боли, щом се напуши. Преди химиотерапиите също дърпа в оповръщаните тоалетни на онкологията и така успява да се справи с мъчителното гадене.

Георги страда от множествена склероза от 2002 година. От тогава до сега е имал четири тежки пристъпа, които обездвижват различни части на тялото му. 10 години живот с тази обремененост, го карат да  започне да търси вратички и надежди за себе си. Ровейки в нета за полезни съвети, Георги попада на публикация за медицинската марихуана и положителното й влияние върху хора с неговата диагноза. В Канада пациенти могат легално да се лекуват с трева. Там действието й е доказано. Марихуаната е единственото нещо, което наистина оказва видимо влияние и облекчава състоянието на болните от МС. И той опитва. Разказва как се крие около болницата, за да се напуши. Два пъти годишно Георги ходи на комисия, която следи развитието на заболяването му. Там той се среща и с други пациенти в неговото положение, които с годините буквално се скапват, ходят с придружители, придържат се към стените, мускулите им един по един отказват... При Георги обаче нещата започват да изглеждат другояче. Състоянието му се подобрява. Иначе лекарствата предписани от здравната каса месечно му струват около 2000 лева, след като приеме препаратите той буквално се чувства „като парцал и е негоден за нищо”. Затова и спира да ги приема. И започва да се лекува сам – всекидневно прави „4-5 зверски напушвания”. След последния ядреномагнитен резонанс, няма и след от множествена склероза. Шокирани лекарите признават, че Георги е „напълно здрав” и това е „медицински прецедент”. „Ако не беше марихуаната, щях да съм на инвалидна количка, но как да го обясня на хората, като баща ми е полицай, него ще уволнят, а мен ще нарекат престъпник и дори може да ме арестуват.”

За съжаление все още не се е появил доктор в Републиката ни, който да се осмели да обясни ползите от медицинската марихуана. Налага се болните сами да се диагностицират, лекуват съответно и да престъпват закона. А престъпници ли са тези хора или просто се борят за живота си? Анатоли и Георги съветват всички пациенти с техните заболявания да опитат трева.  Иначе призивът им също е подсъден.

На места като щата Калифорния, Канада и Германия марихуаната не е просто наркотик за пушене. Там хора с тежки диагнози я купуват директно от специализирани аптеки с лекарско предписание. Множествена склероза, рак, глаукома, СПИН, анорексия, паркинскон... са само част от заболяванията, които се влияят положително от марихуана.

В България диагнозите са същите, но за декриминализация на тревата е почти утопия да се говори. А болните не искат да бъдат престъпници, а само да спре да ги боли, ако даде бог и да оздравеят.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.