Газът отдавна е оръжие

Газът отдавна е оръжие
08-08-2022г.
73
Гост-автор

Автор: Михаил Кръстев

Извън бинарното мислене “Русия спря газа на Европа” и “Русия пусна газа на Европа”, (което най-често чуваме от политици, грантови икономисти и една луда леля от колцентъра в Берлин), политическият сблъсък около “Северен поток 1” е изключително интересен и показва колко пропуски има стратегията на ЕС в икономическата война с Русия.
 
Та, няма как да не сте чули вече, че касапинът Путлер е спрял газа на Европа през “Северен поток” 1.
 
Всъщност газопроводът работи на 20% от капацитета си, тъй като само една от големите му турбини функционира нормално (за пълен капацитет са нужни 5 от шестте големи турбини).
 
Дотук нищо интересно.

Но според Газпром турбина 073 се нуждае от спешен ремонт. Турбината е на "Сименс", но договорът за поддръжката е с дъщерната компания на германския концерн Industrial Turbine Company (UK) Ltd, а самият ремонт на турбината се извършва в Канада.

Така, от "Сименс" вече твърдят, че турбината е ремонтирана (значи все пак е имало ремонт) и могат да я изпратят на "Газпром" в компресорната станция “Портовая”.

И тук стигаме до интересното - от "Газпром" казват, че не могат да приемат турбината, тъй като… това ще наруши санкциите на ЕС. 

И това наистина е така.
 
Според EU Regulation 833/2014 “prohibited to sell, supply, transfer, sell or export directly or indirectly gas turbine engines, technologies and other goods specified in the sanctions lists, regardless of whether they are produced whether the specified goods or technologies in the EU, any individual or legal entity in Russia or for use in Russia”.
 
В момента се намираме в ситуация, в която ЕС се моли на Русия да не обръща внимание на санкциите, докато Москва троли и казва, че ще ги спази.
 
Газът отдавна е оръжие, да.
 
Но когато си тръгнал толкова неподготвен на война, била тя и икономическа, няма как да я спечелиш.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.