Историята се повтаря, а ние отказваме да се учим от нея

Историята се повтаря, а ние отказваме да се учим от нея
05-08-2022г.
126
Персефона Коре
Страшен рев в защита на "Лидл" и капиталистическия грабеж, който извършва от народа ни, се лее от българския либерал-демократ в нета.
 
Покрусен, че група българи призовават да бойкотираме чуждестранна верига магазини, която е една от няколкото, които смазаха българския бизнес в хранителния бранш.
 
Пардон, смазаха го онези, които позволиха на едри западни търговци да си разпънат сергиите у нас, което неминуемо щеше и доведе до банкрут на българския търговец.
 
Нещо подобно се е случило с индустриализацията по българските земи по време на Възраждането, когато дребните занаятчии са били буквално обречени на глад, заради вноса и масовото механизирано производство на стоки от запад. Тогава е започнал разпада на българския занаят, който днес ни радва само като екзотичен продукт по разни панаири и пазарчета.
 
Историята се повтаря, а ние отказваме да се учим от нея.
 
Днес отраслите в държавата ни в голямата си част са собственост на западни компании - хранителна индустрия, производство, дребна и едра техника, услуги и тн. Но либералът реве, че група българи призовават да върнем бизнеса на българите.
 
"Лидл" бил давал работа на хиляди българи и заради това ние трябвало да тупаме чела в пода, влизайки през плъзгащите му се вратички в знак на благодарност, че ни изхранва с мизерните си мижави заплати в сравнение на тези, които плаща на западняците, които работят в същите вериги.
 
Бил ни предлагал качествена стока. На поне двойно по-скъпи цени от западните, без да ги измерваме спрямо разликата в заплатите. Ако ги изчислим като процент спрямо възнагражденията тук и на запад, то разликата ще е космическа и това го знае всеки, който е пътувал в чужбина. Да не говорим за качеството на продуктите. Тук се продават продукти с далеч по-ниско качество от европейското и това също е ясно за всеки, който си е купувал перилен препарат от български Лидл или от английски например. Толкова за това, което ни дава Лидл като грижа.
 
"Лидл" бил внасял стотици хиляди в хазната и българският народ благодарение на това се къпел в пари и си свиркал.
 
А можеше ли тези стотици хиляди да ги плаща българския производител, търговец, бизнесмен?
 
Можеше ли той да раздава заплати и да предлага стока? Можеше ли да работим за български собственици на хранителни магазини и да купуваме български продукти, защото , Бога ми, живеем в страна, която може да ни изхрани, стига да имаше на кого да му пука за даровете, които ни е подготвила и спят в недрата й.
 
И не на последно място, а дори на първо, колко са данъците и осигуровките на служителите, които плащат тези вериги-грабители на българския бизнес - в сравнение с печалбите, които генерират и които ИЗНАСЯТ от страната ни. Точно така - ИЗНАСЯТ. Защо тези пари като печалба да не отиват в българските търговци, които живеят в България и ЩЕ ГИ ХАРЧАТ в България - при мен , при вас, при нас. ЩЕ ги въртят в българската икономика и ще й помагат да расте нагоре.
 
Изнасяме пари, не, източваме парите ни чрез западни компании. Това ни дава запада. А в замяна ще купувате и западна стока, която е произведена на запад. Как страната ни да има пари като се точат с всяка една покупка или услуга заплатени на фирма, която има западно участие?
 
Но българския либерал е възмутен, че Ганьо не благославя едно явно грабителство, което му хвърля останките и то долнокачествените си, колкото да го поддържа жив, за да го употребява за печелене на пари от него. Българският либерал е възмутен как Ганьо ще дръзне да мечтае за свой бизнес, свое производство и свои български магазини с български стоки, генериращи пари, които отново отиват у Ганьо.
 
А този износ на капитали и невъзможност за реализиране на бизнес у нас не води ли до износ на ХОРА, драги ми фейсбук приятели? Да говорим ли за износа на хора, които не искат да слугуват на Лидл за жълти стотинки, но и не могат да си отворят дюкянче, защото големия капиталистически гигант моментално ги смазва? Те нещата като че ли са свързани, но либералната глава е неспособна да хване връзката. За пореден път, уви!
 
Либерализмът и изродената форма на капитализъм е вредна за вашето здраве. Колкото по-бързо го осъзнаете, толкова по-бързо ще си върнете държавата.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.