Oбразованието в страната е пред катастрофа

Oбразованието в страната е пред катастрофа
28-06-2022г.
92
Гост-автор
През 2006 влязох ИТ специалност в СУ. Бях завършил преди това гимназия със златен медал. Имах 6.00 на БЕЛ, 6.00 на Математика и 5.90 на изключително трудния входен изпит по математика в СУ.
И влязох на ръба - бях сред последните класирали се.
Днес образованието в страната е пред катастрофа. Средният резултат на матурата по математика е едва 33 от 100 точки. Т. е. средната оценка за българския седмокласник в цялата страна е СЛАБ 2.
Повтарям - 33 от 100 точки... средно за страната...
Любопитни са обаче два феномена:
1) частните училища държат висок резултат
2) ученици, готвили се с частни уроци, постигат по-висок резултат
С риск да опростя значително причинно-следствените връзки бих заключил, че ключовата разлика между успешния и проваления ученик е МОТИВАЦИЯТА (на него и родителите му).
В държавното училище ученикът и родителят му НЕ плащат НИЩО. Нещо повече - поради модела на финансиране каквито и простотии да прави едно хлапе, все ще го държат и обгрижват (просто защото носи едни 2000-3000лв на училището).
В частното училище от друга страна родителят плаща и съответно е много по-ангажиран с резултатите на отрочето си. Все пак се е бръкнал дълбоко, за да учи детето му там.
Нещо повече - детето попада в среда, в която повечето деца (под влияние на родителите си) са по-ангажирани с образователния процес.
И започвам да си мисля, че българинът разбира тогава, когато му се БРЪКНЕ В ДЖОБА. Разбира се, това бръкване може да е символично (все пак не всяко семейство има възможност да плаща по 1000лв/месец за частно училище), но докато не се вкара този елемент на "бръкване" ще продължим да наблюдаваме неангажирани родители, неангажирани ученици и неангажирани двойки на матурите всяка година.
Евтиното образование води до евтино образование.
П.С.
Наясно съм, че опростявам един многопластов проблем, но трябва да започнем отнякъде с разплитането на гордиевия възел, защото 20 години не правим нищо освен ежегодни промени в учебното съдържание. Съжалявам да го кажа, но с козметични промени в учебника няма да стане! Не в учебника е проблемът.
Затова предлагам да започнем от там да взимаме по 20лв/месец на всеки родител. И ако ученикът му се справя зле (като успех и поведение), тази сума да расте. Това на всичко отгоре ще върне малко и контрола в ръцете на учителя.
(социалните хипотези може да се разгледат допълнително)
П. С. 2
Понеже някои хора грешно интерпретират думите ми като защита на частното образование. Не, не казвам това.
В никакъв случай не твърдя, че добрата образователна услуга трябва да е привилегия на на богатите. НАПРОТИВ! Точно обратното целя, защото знам, че другото винаги води до социален взрив.
Но вижте какво се случва в момента - фактически вече живеем в състояние, в което хората си плащат за качествено образование (било то частно училище или частни уроци). Качествените учители често търсят мотивирани ученици, а не хулигани, дето се чудят каква простотия да направят в час.
И ако не вземем смели мерки като общество в тази посока, то въпросната "образователна ножица" ще продължи да се разкрачва.
Това дълбоко ме тревожи.
П. С. 3
Няколко пъти се засегна аргументът, че по соц-а нищо не се е плащало , пък децата тогава са учили повече. Да, прави сте - тогава е имало дисциплина и страх от последствията, ако не учиш или имаш лошо поведение. Т. е. външен мотиватор. Апелирам за същото с настоящата публикация.
П. С. 4
Друг аргумент е, че "и сред частните училища има слаби".
Да, така е. Както има и държавни училища, в които напливът е толкова голям, че влизат основно високомотивирани деца/родители. Съответно и резултатите им са високи.
П. С. 5
ЗА ФИНАЛ
Твърдението ми е, че МОТИВАЦИЯТА на ученик и родител (вкл. външната такава) е ключов фактор за успеха или провала на този ученик.
Дали тази мотивация ще я лашкаме с финансови санкции, финансови стимули или нещо друго... тук вече е въпрос на дискусия. Ясно е, че идеята за 20лв такса "лош ученик" НЕ Е УНИВЕРСАЛНА (има хипотези, в които очевидно тя няма да работи, нужен гъвкав пакет от мерки - затова горе съм написал "социалните хипотези могат да се разглеждат допълнително"). Но смятам, че има много родители, при които тази мярка би била ефективна.
 
    Автор: Мирослав Джоканов, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.