Когато снимките на некролозите се променят!

Когато снимките на некролозите се променят!
29-03-2012г.
18
Читател

Обръщате ли внимание на снимките от некролозите? Предполагам, че не! Сигурно всеки бърза да подмине тази страница във вестниците, но на мен ми харесва да я разглеждам. Опитвам се да си представя  какъв е бил животът  на всеки един от тях. Гледам ги, откакто ги публикуват- трябва да е от началото на прехода. И всеки път установявам едно и също нещо- общото между тях- години преминали, накиснати в соца, кратка мимолетна надежда за свобода и нов живот и мъчително отричане от нея, превърнало се в лепкава апатия, смазваща всичко човешко.

Капитан втори ранг, заслужил деец на културата, семейство с обща снимка или скоропостижно отишъл си човек на средна възраст- мисля, че точно в тези снимки е отговорът на въпроса, който най-често съм чувал, а именно – кога ще се оправим?

Ние всички си мислехме, че след година- две, три, пет мечтата ни за сносен и свободен живот ще бъде реалност. Че ще полетим в лъскави автомобили, задъхани в прекрасно ежедневие, заобиколени от лъчезарни близки и непознати, потопени в свобода и надали охолство, но поне не в недоимък. Представям си тогава как щяха да изглеждат некролозите, не знам, трябва да взема вестник от някоя обявена за благоденстваща държава, не знам дали останаха такива! Сега като е криза сигурно всички некролози по света са изпълнени с подпечатани от тежестта и физиономии. Не знам, не съм гледал чужди некролози. Нашите, за тях става дума, нашите са черно-бели ама в истинския смисъл на думата!  Двайсет и две години по-късно стотици, а може би милиони се чувстват ИЗЛЪГАНИ. Заклещени в панелените си кутийки, заобиколени от сивота и безсмислено лъскави шоу програми! Прогизнали в собствената си апатия! Черно-бели, тъжни, като тъжния живот който са водили! Може и да си въобразявам! Сигурно аз така се чувствам и си мисля, че всички са така! Пък те всъщност добре са живели, само дето става дума за некролози и е някак неприлично да се слагат усмихнати снимки! Не знам вие си решете, просто спрете за миг и разгледайте страницата с некролозите! Аз понеже дълги години я гледам виждам едно и също, понякога лека промяна и пак черно-бели, черно-бели, черно бели и не мисля, че само традиция, така изглежда животът ни ЧЕРНО-БЯЛ! А ще се оправим когато.... Когато снимките от некролозите се променят!

 

Гост-автор: Милен Цветков

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.