Ивайло Пенчев: Най-притеснен е бизнесът, които харчи държавни пари

Ивайло Пенчев: Най-притеснен е бизнесът, които харчи държавни пари
20-06-2022г.
99
Гост-автор

"Най-притеснен е бизнесът, който зависи от държавата - държавни поръчки, обществени поръчки. Този бизнес, които харчи държавни пари, той е най-силно притеснен, защото е в неведение кой ще вземе властта, на кого да плащат рушвети, с кого да се сприятелява. Икономическите кризи притеснява най-много бизнеса, който зависи от държавата".

Това зави пред БНР бизнесменът Ивайло Пенчев.

Той беше категоричен, че бизнес, който очаква помощи от държавата, не е бизнес, а социално слаб бизнес: 

"Работата на бизнеса е не да взема помощи, а да създава стойност. Препоръчвам да не се вярва на никой бизнес, който иска помощи от държавата. Бизнес, който става зависим от помощи, става зависим от правителствата, той се корумпира".

Бизнесменът подчерта, че държавата не създава стойност, не създава пари:

"Държавата взема пари от някой, който ги е изкарал по честен начин, за да ги даде на някой друг, който плаче за помощ. ... В момента, когато държавата каже, че ще помогне на ето този бизнес, тя ще вземе пари от още много други бизнеси, от данъците на работниците ще вземе, за да ги даде на най-мрънкащите бизнеси. Ако намирате нещо морално в това, аз не намирам, това е точно обратното на морал".

Ивайло Пенчев изказа хипотеза, че ако България остане без правителство 2 години, нормалните бизнеси няма да го усетят, драма няма да има. 

"Планът за възстановяване, ако го няма, по-добре ще е. Директните плащания от ЕС са най-голямата хранилка на мафията в България, а и не само у нас. Ако го няма този План, по-малко храна за мафията", смята бизнесменът.

По думите му идеята, че новата власт в държавата ще спре корупцията, е невъзможна:

"Дори и най-искрено да иска да спре корупцията, то не ѝ е по силите. Държавата се занимава с толкова много неща и има нужда от много качествени мениджъри, а ги няма. Държавата се е захванала с един милион неща и има един милион директори, 90% от които са некачествени. Единственото спасение е - по-малко корупция се прави с по-малко държава".

Според Пенчев в управляващата коалиция са влезли партии, които нямат идеологическо сходство:

"Социалисти, нещо като класически либерали, зелени, а "Продължаваме промяната" нямат ясна идеология, което не ги прави центристи, защото липсата на идеология не те прави центрист. Няма идеология! За мен това е проблемът. Партия без идеология е като къща без основи. В един момент рухва. ... Сегашното мнозинство е неустойчиво и дори да се закрепи при неуспешен вот на недоверие, ще продължи да бъде нестабилно".

   Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.