Неприличното предложение на Макрон

Неприличното предложение на Макрон
19-06-2022г.
67
Гост-автор

Александър Урумов:

Френското предложение за “сваляне на ветото” е едно доста неприлично предложение.

Защо?

Защото:

1. Няма вето. Тоест няма какво да се сваля. Ако имат предвид отмяна на Договора от 1 август 2017 г и безотговорно освобождаване на РСМ от официално поети държавни ангажименти - нека го кажат ясно, да оставят настрана евфемизмите, тези така удобни лексикални лубриканти.

Ако имат предвид България сама да се отрече от себе си, а българите да коленичат пред скопския политически псевдоелит - както поиска някой си Мицко/ски, нека ясно го кажат. Само че думата за това, което следва след колениченето изненадващо не е френска, а японска и се казва харакири. Но нека поне Япония да не намесваме в този междугалактически сблъсък на един и същи народ. Япония е напълно невинна.

2. Възниква въпросът откога френският президент има законодателна инициатива в българският парламент? Откъде-накъде която и да е държавна институция на която и да е друга страна ще разполага с правото? Че то българският държавен глава няма право на законодателна инициатива, та френският?! Разбира се, лесно е да упрекнем Макрон - Франция има работа в този спор със Северна Македония, колкото България има работа в Нова Каледония. Още повече, че България не е зацапвала нищо в Нова Каледония - за разлика от ролята на Франция в Ньойския договор. Но друго е по-важното.

3. Българският премиер не е чужд куриер, да препраща френски хабери през Министерски съвет към парламента. Това е незапомнено институционално унижение и за това Макрон не ни е виновен. Виновна е вечната българска илюзия за ”новите, дето ще оправят работата”. Е, хубаво я оправиха. Катастрофа.

Но да попитаме и още нещо: Може ли утре премиерът на Гърция да внесе предложение да му даваме вода без пари? Понеже през 2025 г изтича междудържавният договор с Гърция за водите от българските реки и язовири.

Така ли ще я карат ”новите”? Така ли ще я кара България?

Защото натам сочи този грозен и опасен прецедент с недопустимото и нелегитимно изпращане на някакво квази законодателно предложение от някаква/която и да е чужда държавна институция!

Че утре Ким Чен УН може да изпрати предложение да си складира у нас ядрените отпадъци?! Пак ли ще го разглеждат у нас в парламента?!

Не става така тази работа. Не става.

Добре е да се осъзнаят и Кирчо, и Кокорчо, и всичките други соросоидни бегемоти около тях.

България не е днес стартираща частна фирмичка.

България е хилядолетна държава, стартирала преди близо 1400 години.

Видяла е много възторг и много скръб, много слава и много сълзи.

И този позор, който изживяваме днес - тази подигравка с хилядолетната българска държавност ще остане завинаги свързан с имената на тези, които й го причиняват.

А те са Кирил Петков и Асен Василев.

 

Източник: Фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.