Проф. Боян Дуранкев: Помощите, предприети от правителството, са до голяма степен за олигархията

Проф. Боян Дуранкев: Помощите, предприети от правителството, са до голяма степен за олигархията
25-05-2022г.
64
Гост-автор
"Помощите, предприети от правителството, са до голяма степен са за олигархията". Това каза в интервю за предаването проф. Боян Дуранкев:

"Инфлацията е такова хронично заболяване за България, което е предизвикано от свободния пазар".

Проф. Дуранков добави, че някои страни дърпат икономически много по-бързо напред, а България остава назад и така ще бъде тази година:
 
"Ако погледнем отново икономиката, тази година последното нещо, което изкара Европейската комисия, е, че ние ще имаме блед, много анемичен икономически растеж от 2,1 %, а еврозоната – 2,7%, което означава, че България ще се върне горе-долу на нивото от 2019 година по реален брутен продукт. Спомням си един анализ на списание "Форчън“, което е изключително солидно, от 1980 година, в който се прогнозира за 2020 година – 40 години напред, че Северна Америка ще се превърне в житница на света, Тихоокеанският регион заедно с Китай ще се превърне във фабриката на света, а Европа ще стане дискотека. Вероятно на България отреждат мястото на чалготеката. Какво искаме да се случи? Какво трябва да се направи и дали правителството го прави, това действително е сложно в този момент да се каже, нищо че кажи-речи преполовяваме годината, защото освен инфлацията, която по принцип не трябва да надскача 2% годишно, имаме проблем и с икономическия растеж, с държавния дълг, със социалното неравенство, с членството в еврозоната, с преструктурирането на енергетиката, на зелената икономика, въоръжаване до зъби, до стотинка. Въобще приоритетите, които бяха, изглежда доста се попромениха".
 
  Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.