Джон Миършаймър: Западът си играе с огъня в Украйна

Джон Миършаймър: Западът си играе с огъня в Украйна
19-05-2022г.
140
Гост-автор

Джон Миършаймър е професор по политически науки в Чикагския университет, където преподава от 1982 г. Специалист по международни отношения, автор на шест книги и множество статии, както в научни издания, така и във "Файненшъл Таймс", "Ню Йорк Таймс", "Икономист". Неговата открита лекция, посветена на украинската тема през 2015 г., събра над 26 млн. гледания в YouTube. През април 2022 г. Джон Миршаймър даде интервю за индийския онлайн канал CRUX. Предлагаме на вниманието на читателите фрагменти от това интервю.

Да започнем с това защо Путин постъпи така, както постъпи. Аз винаги съм смятал, че тази криза е свързана с усилията на Запада да направи Украйна свой бастион на границата с Русия. Всичко започна още през април 2008 г. на срещата на високо равнище на НАТО в Букурещ, където бе обявено, че Украйна и Грузия ще станат членки на НАТО. Руснаците, и в частност Путин, тогава еднозначно дадоха да се разбере, че с това ще бъде премината червената линия. Това е неприемливо и представлява екзистенциална заплаха за Русия. Кризата се разрази на 22 февруари 2014 г. след събитията на Майдана и оттогава Западът следва стратегията на „удвояване на залога“.

 

 

Днес много хора казват, че Путин е нахлул в Украйна, защото иска да я завоюва и да я интегрира в „голяма“ Русия и че е заинтересуван от възраждане на Съветския съюз. Няма никакви доказателства обаче в подкрепа на това мнение. Цялата работа е в разширяването на НАТО. Няма съмнение, че Путин е имал стратегия с ограничени цели. Той е искал да получи контрол върху определени територии, преди всичко в Източна Украйна. И затова е имал интерес или в смяна на режима, или в това да застави съществуващия в Украйна режим да промени своята политика относно влизането си в НАТО или присъединяването си към Запада.

Няма никакви съмнения, че руските въоръжени сили се изправиха пред опасна ситуация в Украйна поради това, че НАТО и особено Съединените щати през цялото време подкрепяха Украйна и се опитваха фактически да я превърнат в член на НАТО. Затова Украйна така добре се сражава на бойното поле. Но сега руснаците също започнаха да удвояват залога в играта си. Нека не забравяме, че руснаците разглеждат това, което става в Украйна, като екзистенциална заплаха. Ако руснаците загубят в Украйна, а Западът постигне успех и разруши руската икономика, то върху Путин ще бъде упражнен много силен натиск с възможна ескалация на кризата до употреба на ядрено оръжие. Искам да бъда пределно ясен. Не твърдя, че това сигурно е така, а просто искам да кажа, че това е вероятна възможност. Съвършено ясно е, че ако украинската войска превъзхожда руската армия в Източна Украйна и ако благодарение на цялата западна помощ с безпилотни самолети, „Джавелини“, данни на разузнавателните служби и т. н., руската войска попадне в уязвимо положение, то тогава всички ние ще се окажем в много опасна ситуация. Ако в същото време руската икономика действително пострада от санкциите и даже се окаже на ръба на краха, мисля, че в този момент руснаците много сериозно ще се замислят за излизане от ситуацията с помощта на ядрено оръжие.

Още един път казвам, че не твърдя, че това е вероятно, но мисля, че тук Западът си играе с огъня.

И какво още, което ние правим е важно: ние водим Украйна по пътя на разрухата. Погледнете това, което днес става в Украйна, нима това не е катастрофа? В глупостта си Западът застави Украйна да навре в очите на руската мечка разширяването на НАТО, което предизвика тази криза. А след това, когато кризата се разрази, Западът притисна Украйна да удвои залога, а и самия Запад започна да играе ва банк, в резултат на което Украйна търпи поражение. Ако сравним конфликта в Украйна с този, който се случи в Грузия през август 2008 г., то трябва да кажем, че в Грузия имаше бърза война. И когато руснаците взеха Крим през март 2014 г., тогава това също стана много бързо, без бойни действия. Сега ситуацията е принципно друга, защото американците подържат украинците.

През 2008 г. американците изоставиха грузинците, те се опитваха да се справят сами и бързо загубиха войната. През 2014 г. по отношение на Крим ние не помогнахме на Украйна в борбата ѝ за запазване на полуострова. Но сега САЩ и европейските и съюзници от НАТО дълбоко са въвлечени в сраженията, а както е известно, Съединените щати притежават огромно количество съвременни технологии. Ние сме изключително богата страна и можем много да направим, за да може Украйна да продължи да се сражава.

Що се касае до Владимир Путин, то той е длъжен да продължи борбата, която не може да загуби.

Това ще бъде не само политическа катастрофа за него, но ще бъде катастрофа за цялата страна. Пак ще кажа, той смята това за екзистенциална заплаха. Така че според мен Путин няма намерение да спира. А, аз не виждам и американците да спрат. Нещо повече, не мисля, че и украинците по някакъв начин могат да спрат това. Затова ми е сложно да разбера как може да приключи това в близко време. Може и да греша, грешал съм в много случаи, предсказвайки как биха могли да се развият определени международни събития. И се надявам да греша и в конкретния случай. Надявам се, че ще бъде подготвено някакво мирно споразумение и тази война ще завърши. Но сега не бих залагал много на това, тъй като такова споразумение много трудно може да бъде реализирано.

За Русия приемливо решение е Украйна да се откаже от какъвто и да било интерес да стане част от НАТО, т.е. да стане западен бастион на границата с Русия. За Украйна решението е да стане неутрална страна и да изработи някакъв modus vivendi с Русия, тъй като е очевидно, че Русия е много могъща държава. Тя е много по-силна, отколкото е Украйна и може да ѝ нанесе огромни щети, както се вижда и сега. Тъжно е да го констатираме, но

истината е, че за украинците действително няма особен избор,

да регулират в значителна степен ситуацията с руснаците. Да бодеш с пръчка очите на руснаците е рецепта за катастрофа. Именно затова неутрална Украйна е решение на проблема. Но това би било решението още в самото начало, при  възникването на проблема. Аз не знам обаче как може да се постигне това в сегашния момент, защото неутрална Украйна би означавало победа за Русия, а и за Украйна това също би било победа. Проблемът обаче е в това, че неутрална Украйна е голямо нещастие за американците и техните европейски съюзници, защото те не допускат каквато и да било победа на Русия. Освен това, този вариант е неприемлив и за ултрадесните в самата Украйна. Ето защо Зеленски има ограничено пространство за маневриране. Вдясно от него има много украинци, които не желаят той да прави каквито и да било отстъпки на руснаците. И тези ултрадесни елементи в Украйна, в съчетание с нежеланието на Америка и съюзниците, означават, че Украйна едва ли ще успее да се придвижи към статута на неутрална страна.

При това трябва да помним, че за САЩ днес в света има една сериозна заплаха и това е Китай.

Това не е Русия. Китай е абсолютният конкурент на САЩ. Именно Китай може да стане регионален хегемон в Азия. САЩ са длъжни максимално да фокусират своето внимание върху Китай. Те трябва да работят денонощно, обмисляйки как да сдържат Китай. И в същото време те трябва да работят с Русия, като със съюзник, който може да помогне за сдържането на Китай. Индия, Русия и САЩ, всички те трябва да бъдат от едната страна на барикадата, стремейки се да сдържат Китай, защото Китай има възможност да стане много могъща страна. Вместо това Съединените щати постъпиха глупаво, като се конфронтираха с Русия. САЩ затънаха в Източна Европа. Те много малко направиха в Азия, особено в Източна Азия, за да обяснят на съюзниците си как планират да сдържат Китай. Защото сега САЩ са прекалено ангажирани с мисълта как да воюват с руснаците, а всъщност ние не трябва да воюваме с тях.

Ние трябва да работим върху това да направим някакъв съюз с Москва, пак с цел сдържането на Китай. Но ние не правим това.

Това свидетелства, че като резултат от тази украинска война ще има само един победител. И този победител е Китай. Днес САЩ са недоволни от Индия (няма съмнение за това, защото президентът Байдън съвсем ясно го каза на премиера Моди) и това недоволство има голямо значение. Съединените щати имат нужда от Индия. Ние имаме богата история от принципни разногласия с Индия и сме свикнали към това. Но най-важното е, че Индия ни е необходима за сдържането на Китай. Не мисля, че съществува някаква сериозна опасност от разрив на отношенията между нашите страни. Аз мисля, че от гледна точка на Индия, не е добре, че американците затънаха в Източна Европа и пренебрегнаха важността на китайска заплаха. Защото именно Индия, САЩ и Русия, както вече казах, трябва да бъдат на една вълна в отношението си към Китай. Ние се намираме в доста странна ситуация, когато за САЩ няма никакъв стратегически смисъл в това да се опитват да вбият клин в отношенията между Индия и Русия. Във всички случаи, ние трябва да бъдем щастливи, че тези страни работят заедно. Но ние не можем, защото сега сме въвлечени в тази война в Украйна.

Трябва да помним, че ние не се сражаваме там, но сме дълбоко въвлечени.

Ние правим всичко останало с изключение на бойни действия. И целият наш интелектуален и военен потенциал е съсредоточен в Източна Европа. И сега ние не се замисляме за това какво да правим с Китай. С риск да се повторя, ще кажа, че от наша гледна точка ситуацията е ужасна. Впрочем не трябва да забравяме, че най-висока цена сега плаща Украйна. Страната се разрушава и аз отдавна твърдях, че това ще се случи. Не казвам, че това е оправдано. Аз просто констатирам това, което става, когато бъркаш в очите на велика държава, такава, каквато е Русия и заплашваш нейното съществуване.

Превод от руски за "Гласове": Никола Стефанов

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.