Джефри Сакс: Безразсъдно е да се говори за победа над Русия

Джефри Сакс: Безразсъдно е да се говори за победа над Русия
13-05-2022г.
132
Гост-автор

Русия има „значителна огнева мощ“ и е безразсъдно да се говори за победа над страната. Това заяви пред Си Ен Би Си професорът по икономика от Колумбийския университет Джефри Сакс.

Сакс, който е известен с ролята си на съветник за прилагането на т.нар. шокова терапия в източноевропейските страни при прехода от комунизъм към пазарна икономика, каза, че САЩ изглежда вярват, че могат да победят Москва при военен сблъсък, а Западът подкрепя Украйна в усилията й да изтласка Русия.

От тази гледна точка Украйна реши да не продължава преговорите, които бяха в ход. Вместо това Украйна промени подхода си и казва, че сега целта й е да победи Русия“, коментира той.

„Това означава ескалация на войната, ескалация на глобалните опасности, ескалация на икономическите последици и пропусната възможност да се намери изход от този конфликт“, добави Сакс.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш сподели по-рано тази седмица песимистична прогноза, че не очаква в близко бъдеще да се проведат нови мирни преговори между Русия и Украйна.

Вчера Володимир Зеленски заяви, че стратегическото поражение на Русия е „вече очевидно“, но на Кремъл „просто му липсва смелост да го признае“.

В края на април министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че САЩ искат да видят Русия „отслабена“.

Сакс обаче посочи, че Русия има силна армия и повече от хиляда активни ядрени бойни глави.

„Според мен всички тези приказки за победа над Русия са безразсъдни“, каза той.

„Огромна опасност“

Според Сакс в момента има голяма опасност от допълнителна ескалация.

„Преживях десетилетия на безразсъдна външна политика на САЩ и се страхувам, че отново сме в подобна ситуация“, каза той. „Това не означава, че одобрявам инвазията на Русия“.

„Вярвам, че опасностите са много големи и че в момента има много наивност, към която се присъедини и Украйна“, добави Сакс.

По думите му това може да доведе до много разрушения, загуба на живот и „огромна опасност за целия свят“, включително под формата на икономически последици.

Той добави, че очакваната кандидатура на Финландия за присъединяване към НАТО затруднява постигането на някакво споразумение.

Не всички обаче са съгласни.

Михал Барановски от Германския фонд „Маршал“ смята, че потенциалното разширяване на НАТО към скандинавските страни намалява шансовете за конфликт с Русия.

Според него е по-вероятно Русия да има конфронтация с Финландия и Швеция, ако те не са част от алианса.

„Присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО прави нашите съюзи по-сигурни и намалява вероятността от военна конфронтация с Русия, въпреки че е ясно, че Москва няма да хареса това“, каза Барановски.

Източник: manager.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.