Страхът за стотиците хиляди етнически гърци, които са в капан между руската войска и Азовци, е опустошителен.

Страхът за стотиците хиляди етнически гърци, които са в капан между руската войска и Азовци, е опустошителен.
08-04-2022г.
130
Ирини Зикидис
Тази сутрин Зеленски говори пред гръцкия парламент чрез видео обръщение, поставяйки силен акцент върху гръцкото културно наследство в Украйна. Говори и за Мариупол - стар гръцки град със значителна гръцка диаспора от 120 000 етнически гърци.
"Трябва да спасим това, което ние, гърците и украинците, създадохме. Няма да позволим на руските варвари да унищожат общото ни културно наследство." Силна реч, която гръцките депутати аплодираха на крака.
Разбира се, не мина без скандал. И то грандиозен, но гърците сме хора темпераментни. Зеленски направи грешката да включи в ефир бойци от Азов, веднага след което стана страшно. Депутати излязоха демонстративно от залата, Фейсбук и Туитър полудяха. Това са само част от официалните коментари на гръцки политици - и леви и десни:
„Гръцкото правителство подкопа безотговорно борбата на украинския народ, като даде думата на нацисти. Отговорностите са тежки. Правителството трябва да публикува подробен доклад за подготовката и контактите за събитието” - Никос Коциас;
"Това беше грешка, огромна грешка" - Адонис Самарас;
"Речта на членовете на неонацисткия батальон „Азов“ в гръцкия парламент е провокация. Абсолютна безотговорност на министър-председателя Кириакос Мицотакис. Той говори за исторически ден, но това е исторически срам. Солидарността с украинския народ е даденост. Но нацистите не могат да имат думата в парламента“ - Алексис Ципрас;
"Нашият парламент не покани нацисти. Покани президента на Украйна. А президентът на Украйна доведе нацисти" - Янис Варуфакис
Обяснявам защо гърците са изключително чувствителни на тази тема, освен старите и отворени рани от двете неонацистки хунти в новата гръцка история. Преди няколко дни, в едно гръцко политическо предаване (нещо като "Референдум") включиха в ефир жители на Мариупол - гърци. На въпроса "Можете ли да избягате от там", отговорът беше "Не можем, Азов стрелят в гърба на всеки, който се опита да напусне града".
Към момента гръцкото правителство е поело ангажимент да се грижи за ранени украински войници, а след войната да възстанови бомбардираната мариуполска болница. Натискът върху Мицотакис от една страна да даде оръжия, а от друга - да запази неутралитет е огромен.
Самите гърци са силно разделени. Солидарността с украинците и гневът срещу руската агресия са всеобщи. Но страхът за стотиците хиляди етнически гърци, които са в капан между руската войска и Азовци, е опустошителен.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.