За фактите и мненията

За фактите и мненията
21-01-2022г.
104
Гост-автор

Автор: Любомир Аламанов, Фейсбук

Непосилната лекота на общуването в интернет, както и изнасилването на публичните комуникации от страна на много политици и общественици да с цел да получат малко повече внимание и да привлекат малко повече гласове, доведоха до изумителното следствие, че хората загубиха представа за разликата между „лично мнение“, „факт“, „хипотеза“, „предположение“, „доказателство“ и коя от тези думички в кои области може да се използва.

Затова нека да направим кратко припомняне с леки, ненатрапчиви примери. Не съм го измислил аз, а още Платон е правил разлика между „докса“ (мнение) и „епистеме“ (знание). Да, от тук идва „епистемология“, науката за познанието. Но да не натоварваме феновете на Винету с толкова сложни концепции. Затова:

1. „Лично мнение“ е изказаното субективно усещане на един отделен човек по тема, по която няма обективно познание. Опира се само на интерпретация на отделни факти, без да се търси връзка или пълнота между тях, но показва изключително и само емоционалното отношение на човека по темата. Както се казва, темата минава през сърцето, без да докосне разума.

Примери:

• Лични пристрастия и хобита: Харесвам и викам за Манчестър Юнайтед, не харесвам Челси. Играя World of Warcraft, не играя Дота 2. Харесвам научна фантастика, а не биографии на музиканти от 17-и век.
• Лични вкусове: Харесвам агнешко, не свинско. Обличам се с костюми, не с впити дънки. Дрехите ми са повече сини и черни, а не оранжеви и пембени.
Всичко това е допустимо за „лично мнение“.

2. „Факт“ е събитие или резултат от събитие, което се е случило в действителност. Безспорно е доказано, че се е случило или съществува. Проверено е, доказано е или е изведено с верифицирани правила за извод.

Примери:

• Земята е кълбо. По-скоро геоид, ама да не влизаме в такъв детайл. Снимано е от космоса, хвърля обла сянка върху Луната, обиколена е първо от мореплаватели, а наскоро и от космически станции, кълбо е.
• 2+3=5. Математика.
• Като се смесят киселини и основи се получава соли и вода. Химия. Проверено е.
• Силата е вектор. Има числова стойност и посока.
• Земната гравитация е 9.8 м/сек2.

Всичко това са факти. Всеки може да ги провери. Ако иска, де.

3. „Хипотеза“. Стигаме до любимото на всички конспиратори: „Ама и на Галилей не са му вярвали, но той се е оказал прав“.

Всеки може да изкаже „предположение“. Че Земята е плоска, че светлината се движи с 20км/час, че гравитацията дърпа наляво. Но това, че някой има „предположение“, това нищо не означава. Защото това „предположение“ трябва да се докаже. Да, този, който прави „предположение“, той трябва да го докаже. А не другите да доказват дали му е вярно предположението или не. (Мангъров трябва да докаже, че има починали от ваксина, а не други да доказват, че няма. Логическа постановка, известна като: Липса на доказателство за несъществуване на Бог.)

Спрямо степента на доказване, „предположенията“ са няколко вида:
• Хипотеза - недоказано правдоподобно твърдение - вярно или невярно;
• Концепция - модел, чиято истинност е подкрепена или не от факти;
• Теория - обяснение, доказано в максимална степен.
Като цяло се следва модела:
Проблем → Хипотеза → Проверка → Верификация → Теория

Всеки трябва да може да види методът на проверка. Независимо дали е теоретично доказателство или поредица от експерименти, които да потвърждават една хипотеза и да я превърнат в теория. Ако няма доказателство, „предположението“ си остава само предположение и не трябва да му се обръща внимание.

4. Разширяване на познанието. Друго любимо нещо: Как квантовата механика или Теорията на Относителността (ТО) е опровергала стандартната нютонова механика.
За съжаление на много конспиративисти, нютоновата механика продължава да е валидна. И то в 99.99% от случаите. Внимавайте като карате кола, защото нютоновата механика е в пълна сила и може да предизвика катастрофа.

Квантовата механика и ТО са гранични варианти, и това всички учени го казват ясно. При толкова малки размери или при такива огромни скорости, каквито не се използват в нормалния живот. Те надграждат нютоновата механика. Те заедно правят цялостната картина на Вселената. И са доказани с огромен математически апарат, както и с наблюдения и конкретни експерименти. Т.е. следват научния модел. А не са „лично мнение“ на когото и да е.

5. Биологични и социални науки. Те се занимават с живи организми или големи маси от хора. И затова нямат 100% гаранция за много неща. Да, може би след време ще има, но в момента няма. Има статистически вероятности. Но не и „лични мнения“. Има изследвания и опити да се покачва степента на вероятност. По описания по-горе научен метод.

6. За финал, както е казал един мъдър човек: Правото на мнение не освобождава никого от задължението да мисли.
Благодаря за времето и вниманието!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.