Унижението на Гърция: Никой не може да вярва на правителството на САЩ

Унижението на Гърция: Никой не може да вярва на правителството на САЩ
14-01-2022г.
68
Гост-автор

На 8 януари гръцкият новинарски портал Defense-point.gr съобщи: САЩ уведомиха Гърция, Кипър и Израел, че вече не подкрепят проекта за Източно-средиземноморския газопровод “ИйстМед” „по екологични и икономически причини“. Американската администрация смята, че този проект "провокира напрежение в региона".

Припомняме, че споразумението за строителство “ИйстМед”беше подписано от Гърция, Кипър и Израел през януари 2020 г. в Атина. Предполагаше се, че това ще позволи стартирането на енергийни доставки от израелското находище “Левиатан” и кипърското находище “Афродита” през островите Кипър и Крит до континенталната част на Гърция и в бъдеще вероятно да докара газ до Италия. Дължината на газопровода трябваше да бъде 1900 км, от които 1300 км под вода и 600 км на суша. Проектният капацитет на тръбопровода “ИйстМед” е 10 милиарда кубически метра газ годишно. Проектът е подкрепен от Европейския съюз и международни компании, които извършват проучвателни и проучвателни работи в Източното Средиземноморие.

Турция веднага се противопостави остро. Анкара сега проучва газ в кипърските териториални води, като твърди, че тези води принадлежат на кипърските турци. Напук на гърците Ердоган подписа споразумение с Либия и след това каза, че сега, без разрешението на Анкара и Триполи, Гърция, Кипър и Израел няма да строят “ИйстМед”.

Имайте предвид, че тогавашният държавен секретар на САЩ Майк Помпео присъства на церемонията по подписването през 2020 г. в Атина в знак на подкрепата на САЩ за проекта за газопровода за Средиземно море. Интересът на американските власти към газопровода се обяснява с изискването европейските партньори да се придържат към политика на диверсификация на вноса на енергия. Колкото повече източници на внос на газ в Европа, толкова по-малка е зависимостта ѝ от руския природен газ.

Защо позицията на САЩ се промени? В доклада на гръцкия портал се отбелязва, че Гърция и Кипър "остават лоялни съюзници на САЩ и никога не са създавали проблеми на Вашингтон, за разлика от Турция". Defense-point.gr смята, че промяната в линията на Вашингтон е свързана с решението да се избягват конфликти с настоящия президент на Турция до изборите в тази страна през юни 2023 г. „Американците се надяват, че действащият президент ще бъде победен- Въпреки това, в контекста на тази лоша и водеща до безизходица политика, те застрашават отношенията с тримата си лоялни съюзници: Израел, Гърция и Кипър“, отбелязва гръцката медия.

През 2019 г. Конгресът на САЩ одобри законопроект за енергийното сътрудничество със страните от Източното Средиземноморие, разглеждайки това сътрудничество като противовес на енергийните претенции на Русия и Турция в Средиземноморието. Новият закон имаше за цел да превърне Съединените щати в ключов играч на газовия пазар в Източното Средиземноморие, да укрепи военните връзки с Гърция и да премахне оръжейното ембарго срещу Кипър, което продължава вече четири десетилетия. Законът потвърди намерението на Съединените щати да сдържат амбициите на Турция в средиземноморския регион. И сега Вашингтон даде заден. Значението на този ход все още не е напълно разбрано.

За Гърция това е унижение. Гръцките власти все още не са отговорили публично. Те са объркани и не знаят какво да отговорят. Официалният представител на гръцката партия „Зелено движение“ Никос Карабасис обаче заяви, че решението на САЩ „превръща в прах външната и отбранителната политика“ на страната му. В Турция, отбеляза той, „отварят шампанско, за да отпразнуват този американски подарък“.

„Очевидно се насочваме към триумфа на Ердоган и тежко дипломатическо и отбранително поражение за Гърция. Гръцкото правителство има ли нещо да каже?", пита Карабасис, припомняйки, че според новото споразумение за отбрана Гърция предоставя на американците нови бази, включително пристанището Александруполис, което според американските служители ще се използва за транспортиране на военно оборудване и войски за Източна Европа и Украйна. Според Карабасис гръцкото правителство „не обяснява защо се намесваме в украинската криза, защо охлаждаме отношенията си с Русия, защо изпращаме ракети “Пейтриът” в Саудитска Арабия, отслабвайки собствената си отбрана, след като американците се оттеглиха от там“.

Трябва да се каже, че Европейският съюз винаги се е съмнявал в осъществимостта на изграждането на “ИйстМед”. Както пише германският “Велт” през 2020 г., „ползите за енергийната сигурност на ЕС са минимални. Защото капацитетът на газопровода “ИйстМед” все пак ще бъде малък – едва десет милиарда кубически метра. Това не отговаря на една пета от капацитета на спорния балтийски газопровод “Северен поток“ и няма да има забележимо въздействие върху енергийната сигурност на Европа. Причината за това е от техническо естество: тръбите трябва да бъдат положени върху изключително сложен подводен релеф и на голяма дълбочина, така че стоманената обвивка на тръбите трябва да е особено дебела, което ще намали вътрешния им диаметър.

По един или друг начин САЩ, след като получиха от Гърция предоставянето на територия за нови американски военни бази, след това зарязаха своя съюзник от НАТО. Демонстративно дадоха да се разбере, че Гърция не е толкова важна за САЩ, колкото Турция.

Вашингтон за пореден път показа, че никое правителство, включително съюзническо, не може да му се довери.

   Автор: Владимир Малишев

   Превод: В. Сергеев

   Източник: pogledinfo

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.