Либерална авторска интерпретация

Либерална авторска интерпретация
12-01-2022г.
63
Емил Йотовски
Живеем във времето на единствената новина – коронавирусната. Вече нищо не е от значение. Нищо не виждаме и не чуваме. Дори новината, че Ан Болейн ще бъде играна от афровеликобританка не е съсипваща глупост, а някак позитивна и ведра новина. Какво да се прави, авторско виждане и толкова. Няма значение, нито Хенри осми, нито че е майка на Елизабет. До там автора не е хвърлил. Всъщност авторското виждане за Елизабет трябва да е, че е била мулатка, но ако Хенри осми е индианец то Елизабет трябва да е самбо (няма нищо общо със спорта). Сестрата на Елизабет – Мери ще трябва да е метис, но само при положение, че майка и е европейка. Ако не е - не знам.
От друга страна трябва да се запитаме - Ан Болейн дали въобще е жена? Защото и тук има няколко варианта – жена, мъж или… още 29 пола, които в този живот няма да мога да ги запомня, но ако ви е любопитно може да попитате зелените германци.
Независимо от всичко това, трябва да обърнем внимание и на емоционалния комфорт на тази историческа персона. Нека направим така, че милата Ан да пропусне съдбата си и да заведе дело за сексуален тормоз към досадния Хенри Осми. И дори да се направи адвокатски минисериал, в който адвокатите на Ан съсипват Хенри и го принуждават да продаде Бъкингамския дворец (за който не е плащал данъци) и да изплати заслуженото обезщетение на Ан. Какво по-либерално?
Това е светът, в който живеем. Всичко е въпрос на авторска интерпретация. Историята е авторска интерпретация, културата – също. Икономиката - още повече, а банковото дело е обвито с фирмена тайна и никой няма право да се докосва до него. Освен парите ни.
Но нека бъдем смели. Да затворим очи и да си представим не кой да е, а Левски, във филм за Левски. Разбира се Левски не е Ан. Левски е ендемичен герой. Да се върнем към филма - Левски се бори с трупърите на империята (да не се използва думата турци, защото ще има обидени). Трупърите го улавят и му прилагат като наказание асфикционен метод. До тук сме коректни. Сега ще ви подразня. Представете си Левски да бъде представен като анадолски турчин, родом от Невшехир. Авторска интерпретация, нищо лошо.
А сега си представете как минути преди злочестия си край националният ни герой признава, че винаги се е самоопределял като жена, и дори навремето е желал да постъпи в женски манастир, но назадничавото духовенство не му е позволило.
Ех Левски, Левски – защо не живееше днес? Още щеше да си жив и щастлив… За разлика от Ан, която освен жива, щеше да бъде и богата.
Моля, не ме съдете. Това е авторска интерпретация.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.