Всичко е наред, Маркизо

Всичко е наред, Маркизо
15-09-2021г.
39
Гост-автор

“Всичко е наред, Маркизо, всичко е наред”, се пее в популярна френска песен. Този рефрен се е превърнал в нарицателно за затварянето на очите в трудна ситуация и за нескопосан опит за прикриване на реалността.

Речта на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен за състоянието на Съюза напомня точно на тази песен на Рей Вентура от 1936 г., изпята след това и от много други певци.

Захаросаната реалност е типична за тоталитарните режими. Авторът на този текст е достатъчно възрастен, за да е видял как режими се сриват, след като са обрисували светлото бъдеще. То в крайна сметка дойде, макар и не във формата, в която авторитарните лидери го представяха на обществото.

ЕС не е тоталитарен, не е авторитарен. Той е просто политически коректен. Което също трябва да бъде сложено в граници, макар и от различен тип. ЕС също така култивира лицемерие в рафинирана степен.

Ето пример от речта. Фон дер Лайен казва: “Ние стоим до афганистанския народ, жените и децата, прокурорите, журналистите и защитниците на правата на човека.” Но тя не каза, че ЕС ще им предложи убежище. Тя каза: “Ние ще координираме всички усилия с държавите-членки, за да им осигурим безопасност. И ние трябва да продължим да подкрепяме всички афганистанци в страната и в съседните страни.”

Тоест афганистанските жени и деца са добре дошли – но другаде.

Фон дер Лайен използва 10 пъти ключовата дума “душа” в едночасовата си реч, на която всъщност й липсваше смирение. Но едва ли успя да заблуди мнозина.

Акцентът в речта й беше това, което тя представи като успех на Комисията при справянето с пандемията и ваксинацията.

Всъщност този успех е спорен. Разбира се, богатият ЕС получи много ваксини, но не успя да създаде нито една от тях, факт, който фон дер Лайен пропусна да спомене. ЕС обслужи първо себе си, когато можеше, понякога Обединеното кралство беше по-чевръсто и в контекста на Брекзит това беше унизително. След това ЕС внесе ваксини от Южна Африка, въпреки че вече имаше много, докато процентът на ваксинация в Африка е едва 3,5%. Но фон дер Лайен не навлезе в тази тема.

Замитането на проблемите под килима е друг начин да се каже “всичко е наред”. Нямаше и дума за блокираните кандидатури за Шенген на България, Румъния, сега и на Хърватия.

Това блокиране е важно – то илюстрира много неуспехи в ЕС и ще се отрази на бъдещите големи инициативи, като например обявената среща на върха на ЕС по отбрана под френското председателство.

Фон дер Лайен не каза абсолютно нищо по основния въпрос, пред който е изправен ЕС: положението с върховенството на закона в Унгария и Полша. Което вероятно означава, че Орбан и Качински ще се почувстват насърчени да продължат да мачкат своите народи и да подкопават Съюза.

Разширяване е толкова самотна дума. Всъщност тя липсваше в речта. Фон дер Лайен скоро ще посети Западните Балкани, за да ги успокои, че не са забравени.

Фон дер Лайен встъпи в длъжност, обещавайки “геополитически ЕС”. Е, тя отбеляза рекорд: в цялата реч не спомена Русия нито веднъж. Ако геополитическият ЕС не вижда Русия, или се преструва, че не вижда най-големия си и най-могъщ съсед, това едва ли е успокояващо за европейците. А Турция беше спомената само веднъж в добре подбран безспорен контекст.

Китай беше споменат два пъти, в положителен контекст (изменението на климата и потенциалът му за растеж). Но имаше и друга част от речта, в която Китай, без да се споменава, е истинската причина, поради която Комисията ще предложи свързаност, наречена Global Gateway (Световен портал). Това не е съвсем ново. Предишната Комисия го нарече “свързаност” като контрапункт на “Един пояс един път” (“Belt-and-Road”).

Комуникацията на ЕС е трудно изкуство. Фон дер Лайен получава най-добрите съвети, които парите могат да купят. Ако тази реч е най-доброто, което комуникацията на ЕС може да произведе, парите на данъкоплатците в ЕС бяха зле похарчени и “Всичко е наред” със сигурност не е правилното послание.

Може би причината за това е прозаична – пандемията. Фон дер Лайен, както и всички ние, сме доста изолирани. За да си избистрите идеите, трябва да се срещнете с хората. С народите на Европа. Започна годината, когато те ще бъдат питани за бъдещето на Европа…

Тази реч не беше важна. Очакваме с нетърпение речта й през следващата година. Фон дер Лайен има шанс да се справи много по-добре.

  Автор: Георги Готев

  Източник: euractiv.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.