БЛОНДИНКИТЕ, НАЙДЖЪЛ И НИЕ

БЛОНДИНКИТЕ, НАЙДЖЪЛ И НИЕ
24-08-2021г.
48
Степан Поляков
Напоследък сякаш светът тръпне за съдбата на афганистанските жени. Но не целият, не целият...
Миналата седмица работих с американски колега. Последния ден остана време да изпием по една бира с Найджъл. Всъщност, и двамата пихме от халби, но, докато в моята имаше студено пиво, американецът поиска да напълнят неговата с пепси и лед. Найджъл е убеден поддръжник на Демократическата партия. Не яде месо, но се храни само в "Кентъки фрайд чикън" и "Макдоналдс", а привечер ходи в "Старбъкс", против Смъртното наказание е, макар да смята, че Харви Уайнстийн заслужава да бъде разстрелян, намира присъствието и изтеглянето на Америка от Афганистан за напълно неприемливо. Почитател е на MeToo и BLM, а също така нарича Тръмп "арогантна свиня"... Но аз нямам проблем да го наблюдавам как пие пепси с лед в халба. И така, седяхме си ние с Найджъл и си бъбрехме.
- Степан - погледна ме изпод русите си вежди по някое време той. - Както знаеш, аз си тръгвам за Щатите след няколко дни. Би ли ми отговорил на един въпрос? Ако всички мъже в Източна Европа останете без жените си внезапно, но имате право на нов избор, какво бихте си избрали.
- Хм!... - опитах да увъртам, за да не нараня политическите му убеждения. Но той настояваше.
- Кажи, кажи!... Всички до един, ще изберете синеока блондинка с голям бюст. Нали така?
- Найджъл, а ти какво очакваш? Да предпочетем киселата домоуправителка от входа, някой плешив учител по физика или пък трансджендър от отбора по вдигане на тежести?
- Видя ли, вие тук слугувате на стереотипи. Синеока блондинка с голям бюст!
- Извинявай, приятелю, но този стереотип го създадохте вие в Америка. С песните на Елвис и Франк Синатра, а пък Мерилин Монро го олицетвори.
- Това отдавна е в миналото - махна небрежно с ръка актьорът -Днес, пред всички нас, стоят съвсем нови предизвикателства. Но аз ви наблюдавам. От Унгария до България и от Полша до Чехия, вие източноевропейските мъже, отваряте врати пред жените, приближавате им стола до масата, даже съм виждал да целувате ръка. Толкова ретроградно, толкова отживяло!... Оттам до превръщането на блондинката в идеал е само една крачка. Което си е чисто женомразство и да го кажем в прав текст - расизъм и хомофобия...
- А как да помогнем на афганистанските жени, Найджъл - опитах да го върна в реалността.
- Афганистанските жени - отпи от пепсито си самодоволно той, - са добър пример, брутален пример, за американските жени, че женските права не са даденост "Don't take, Sweetheart, your freedoms for granted"!... Ние трябва да продължим да се борим.
А аз си помислих, че Найджъл е добър пример, брутален пример, колко близо е днешна Америка до всички нас.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.