В ТЪРСЕНЕ НА ГАФОВЕ И ГАДОВЕ НА ПРОМЯНАТА

В ТЪРСЕНЕ НА ГАФОВЕ И ГАДОВЕ НА ПРОМЯНАТА
14-06-2021г.
32
Мартин Карбовски

Така работи общественото мнение днес. Всички сме наясно, че трябва промяна в политиката. Всички вече знаем, че последните десет години са мек авторитарен режим с финансовата подкрепа на европейските данъкоплатци. Е, има и някои хора, които искат старото да се завърне.

Така беше и след 1990-та. У нас промяната е като охлюв в горски пожар. По същество, за да се случи една промяна трябват години работа и търпение. У нас по традиция дават сто дни на всяко правителство.

На ББ му дадоха десет години търпение, слугинаж и замазване на очите. Днес за месец на служебното правителство всички са нетърпеливи. Уволнете тоя, защо уволнихте оня?! Гражданска енергия кипи там, където няма престъпелнения, а там където са вършени безобразия с години се казва - чакай да видим какво ше стане.

Точно така беше след 1990-та. Създаде се димна завеса никой от провалените комунисти да не пострада персонално, а БКП да има време да се очисти и прероди. Заровени бяха надълбоко всички скелети от гардероба. Заложени бяха всички политически мини, които избухват и до днес.

Комунизмът си отиваше - обаче бавно и дори размахваше пръст. Евтини сме на брашното, скъпи на триците. Политическата кариера на омърсените и заподозрени политици няма край. Това да не би да ви е Нетянаху??

Вместо това - внушения, че във всяка кутия за уиски не тропа бутилка, а кюлчета. Всяка лична среща е повод за подозрения. Всяко уволнение е нов Сталинград за статуктвото.

Ако някога сте искали промяна - оставете тя да се случи. Не, гражданската енергия кипи и презумпира миналото, превръща го във “всички са маскари”, създава една байганьовска вечност, обрича ни на “няма смисъл”.

Възможно ли е да сме толкова прости - прости и лесни до животогубие? Младостта ни мина сред кресливите оправдания на крадците на прехода, старостта ще ни превърне в статистка на еврокражбите? Търсене на гадове и гафове сред хора, които дори не са били в политиката. Лични нападки и остракиране. Клевети и подозрения като димна завеса на реалния пладнешки обир. Побъркващо и отчайващо е как умни хора служат на дявола и са готови да умият трупа му, хеле ни се размине покаянието.

На всички българи, живели в края на 20-ти век и началото на 21-ви на надгробните плочи ще има бележка по черта. Ще пише: *живя и пукна сред манипулации

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.