НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ РАЗГОВОР ЗА ЖУРНАЛИСТИКА

НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ РАЗГОВОР  ЗА ЖУРНАЛИСТИКА
03-06-2021г.
64
Мартин Карбовски

Телевизиите, които не допускат в своя ефир Миролюба Бенатова, я цитираха коректно за нейното разследване за Правителствена Болница. Надяваме се да й признаят заслугите и за Александровска.

На този фон някой трябва да спре да се прави на луд и да започне разговор с телевизиите и медиите у нас.

Високомерието на програмни директори и собственици трябва да се счупи след филма на ужасите в Правителствена.

Никой “казионен” журналист не сбърка да попита какво става там. Никоя добре финансирана планьорка не пожела да обсъди темата. Екранните лица са пухена възглавница за лъжата днес. Цялата ни държава днес е неразказан филм на ужасите.

Всяка политическа легенда и слух трябва да бъдат обсъдени - дотук се оказаха верни.

Кой ще започне да прави това? Казионните планьорки? Светските предавания? Готварските?

Има два проблема.

Първият са изхвърлените журналисти. Ако някой иска журналистика, тя се търкаля по улицата днес, не е в ефира. Но никой не ги иска. Защо? Ако ще питаме честно, нека питаме и за собствената си професия.

Вторият проблем е кошмарът на продадената професия.

На пресконференция на ББ има журналистки, които с телата си защитават от въпросите на Полина Паунова корпулентния вечно невинен тефлон на днешния авторитаризъм. Това е смущаващо и компрометира всички.

Не е цензура вече да забраним или изгоним подмазвачите. Защото срамът вече ще ни убие. Защо? Защото позволихме на гъзолизци да държат микрофона десет години. Възпитахме у нас страх, а у тях - увереност че са консервативни ли, патриотични ли, лицемерни ли  - не знам, но от тези гласове не чувам гласовете, които ми трябват. Някой трябва да започне разговора за виновната журналистика. Без присъди.

Но без журналистика борисовщината няма да свърши. Пазарът на медии явно не върши сам работата си. Затова чакаме някой да започне разговора. Предполага се - от обществената телевизия. Разговор без патетика. На основата на рейтинг и проучване на доверие. На желание да сме свободни хора. Ако ни е останало такова.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.