"Който повярвал – повярвал". Защо прокурорските проверки не разсейват съмненията за корупция

12-05-2021г.
20

В края на миналата седмица говорителката на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че държавното обвинение проверява твърденията за търговия с влияние и корупция, направени през предишните дни в парламента от едър бизнесмен. Става въпрос за Светослав Илчовски, който беше изслушан на две поредни заседания на анкетната комисия на Мая Манолова, създадена за ревизия на управлението на Бойко Борисов.

Илчовски не е първият човек, който отправя директни обвинения към управлението на ГЕРБ и лично към Борисов. Общото между всички подобни случаи е, че дори и прокуратурата да образува проверка, обикновено нищо не следва след нея.

Борисов беше проверяван още по време на първия си премиерски мандат заради изтекъл в медиите запис от негов телефонен разговор с покойния директор на митниците Ваньо Танов по повод проверка, която трябва да бъде спряна. По-късно беше проверяван и заради друг запис, в който лидерът на ГЕРБ обсъждаше висящи разследвания с тогавашния градски прокурор Николай Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

През последната година пък премиерът в оставка беше проверяван и по т.нар. случай с "къщата в Барселона", заради който в Испания беше образувано разследване за пране на пари. До момента липсва публична информация за напредък на този казус в България.

Обикновено подобни проверки, засягащи висшите етажи на властта или приключват със заключение за липса на данни за престъпление, или се точат толкова дълго, че хората забравят за поредния скандал. Така вместо да бъдат проверявани, съмненията остават да висят във въздуха, а за хората остава един избор – или да вярват, или да не вярват.

Новият скандал

Въпреки краткия живот на 45-тото Народно събрание и невъзможността комисията за ревизията да събере повече данни по темата, думите на земевладелеца Светослав Илчовски провокираха съмнения за това как Борисов е използвал положението си, за да влияе на бизнеса. Съмненията не бяха разсеяни от съсобственика на фирма "Градус" Иван Ангелов, който беше повикан в комисията от депутати от ГЕРБ, за да отрече думите на Илчовски.

Първото изслушване на Илчовски беше на 5 май, но беше прекъснато от депутати от ГЕРБ, които обвиниха Манолова, че е скрила заседанието на комисията от тях, за да не опонират на "разпространяването на неверни твърдения". На 7 май Илчовски отново беше поканен да продължи разказа си пред депутатите, но до него вече беше и Ангелов, който също беше изслушан. Вместо да опровергае категорично думите на емевладелеца, обаче, съсобствникът на "Градус" призна, че неведнъж се е възползвал от благоразположението на премиера.

Навръх почивния Гергьовден Борисов свика брифинг в централата на ГЕРБ, на който заяви, че не познава Илчовски, както и че опонентите му "ще извадят и още кошаревски свидетели – платили са на хората да идат, да говорят". Не коментира обаче нито едно от твърденията на агробизнесмена по същество, сред които беше и това, че регионалната министърка Петя Аврамова го е заплашила с "нашите прокурори".

"Който е повярвал – повярвал, който не е – не е. Толкоз. Да продължават така. Това да им е програмата. Това да им е предизборната кампания. Досега всеки, който ме е атакувал, е загубил изборите, защото народът има инстинкти. Слуша и си задава въпроси", добави премиерът в оставка миналия четвъртък.

Прокуратурата реагира два дни след второто заседание на комисията на Манолова. Говорителката на главния прокурор Иван Гешев заяви пред БТА, че колегите ѝ проверяват изнесените там твърдения. "От няколко месеца сме в предизборна кампания, в прокуратурата постъпват много сигнали, които проверяваме", добави Сийка Милева в неделя.

Как действа прокуратурата в такива случаи

През последната година и половина това е поне третият случай, в който държавното обвинение проверява публични съмнения за корупция и търговия с влияние, засягащи лично министър-председателя, но засега проверките не водят до съдебни дела. По подобен начин се развиват и други сюжети, в които наред с управляващите замесени се оказаха висши прокурори и бившият депутат от ДПС Делян Пеевски.

Прокурорската проверка предшества досъдебното производство и целта ѝ е да установи дали има достатъчно данни за престъпление. Затова тя приключва или с отказ за разследване, или с постановление за образуване на такова, но тази преценка не подлежи на съдебен контрол.

И в двата случая обаче държавното обвинение обикновено не огласява какви данни е събрало, за да прецени дали дадени твърдения са по-скоро основателни или не. Другият проблем е, че се случва то да крие тази информация дори от адвокати, макар това да противоречи на закона.

Мандатът на настоящия главен прокурор Иван Гешев съвпадна с развитието на няколко случая, станали емблематични за променливата решителност, с която подчинените му действат при поява на публични твърдения за престъпления, извършени от висши представители на властите.

Парите на Васил Божков

В края на 2019 г., непосредствено след встъпването му в длъжност начело на прокуратурата, Гешев обяви, че е образувано разследване за изнудване след получаването на сигнал, свързан с хазартната дейност на Васил Божков. Това съобщение беше предшествано от серия медийни изяви на бившия му съдружник Цветомир Найденов, от които стана ясно, че именно той, брат му Боян и баща им Стефан са авторите на въпросния сигнал. Тримата твърдяха, че са били изнудвани и заплашвани от Божков, защото той е проявявал апетит към компанията им за онлайн залагания "Ефбет".

През следващите месеци срещу хазартния бос бяха повдигнати близо 20 обвинения, а управляващото мнозинство в парламента прие законови промени, с които изтласка от пазара лотарийните му игри. В крайна сметка той се оказа в Дубай, откъдето започна периодично да отправя обвинения срещу "хунтата", към която причисли Борисов, Пеевски и Гешев. Божков разпространи и банкови извлечения за теглене на милиони, твърдейки, че през последните години е предал на Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов общо 67 млн. лв. Публикува и електронна кореспонденция с Горанов.

    Автор: Борис Митов

    Източник: svobodnaevropa

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.