За царедворците е Бащица, а обикновените люде нека да мрат

За царедворците е Бащица, а обикновените люде нека да мрат
10-05-2021г.
40
Гост-автор
Ще ви разкажа две истории. Едната е за съдбата на един обикновен човек, а другата е за царедворец, който години наред реди дитирамби за Бащицата, що гали детски главици и се снима с усмихнати девици. Общото между тях е нещастието, което изневиделица спохожда хората.
На 28 март 2021 г. при трагичен инцидент сериозно нараняване в главата получава Крум Атанасов от разложкото село Елешница. Извиканата Бърза помощ го откарва в Спешното отделение на Разложката болница, където със скенер е констатиран мозъчен кръвоизлив. Неотлъчно до него е съпругата му д-р Райна Попова, семеен лекар с доказани професионални качества. След прегледа, на същата тази лекарка колегите от болницата казват сама да си потърси болница в София, която да поеме по-нататък грижите за пострадалия. А по това време болниците в София са претъпкани с болни от коронавирус. И се тръгва по ходене на мъките и се губи време, което може да е фатално за пациента. С много усилия, докато пътува линейката до София, изминавайки 120 км се намира място за пострадалия в „Пирогов”, след като други софийски болници отказват да го приемат. Лекарите полагат усилия за болния, но след 24 часа той умира. Крум Атанасов бе обикновен човек от народа с прекрасно семейство, отделял от залъка си, за да даде медицинско и фармацефтично образование на своя син и дъщеря.
На 10 май 2021 г. още от рано сутринта телевизии и сайтове се надпреварваха да съобщават за трагичен инцидент с финансиста Владимир Каролев, станал в Пирин планина. А тази планина, края която съм се родил, не прощава на самоуверените да нарушат правилата, която природата е отредила на каменната грамада, било зиме, пролет, лете или есен. И в много от случаите на дръзналите да покажат, че са нещо много повече от планината, тя им удря звучен шамар. Така навярно е станало и с финансиста, който бе яростен борец за откриване на втора въжена линия над Банско, докарвайки от девет дерета вода, за да докаже, че тя е крайно необходима за развитието на бизнеса, без да го е грижа какво ще стане с природната среда. Заедно с управляващите от ГЕРБ той бе в първите редици на едрия бизнес, готов да посегне на всяка цена на Пирин планина, сякаш им е бащиния. После идва злополучната майска нощ, когато след многочасово издирване, с риск на живота си планинските спасители намират Каролев, незнайно как озовал се в снежна бездна. Веднага е откаран в Разложката болница, където лекарите констатират сериозни трамви, застрашаващи живота му. И тука идва разликата в двата случая между царедвореца от София и обикновения човек от Елешница.
Още в ранни зори Бащицата, който в момента все още е министър-председател в оставка разпореди на здравния министър в оставка Костадин Ангелов и директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов незабавно да заминат за Разлог със специализирана линейка, за да се погрижат за пострадалия. Така и в последните минути на своето повече от десетгодишно псевдо управление Бойко Борисов за пореден път показа сериозна грижа за своите царедворци и за избрани ВИП персони, като им изпращаше ту самолети, ту вертолети да ги докарат във ВИП болници, където лекари наистина ги връщаха към живот. Някои веднага ще побързат да кажат, че в това няма нищо лошо. Аз пък ще кажа, че цялата тази история с „благородните жестове” на Бащицата е направо отвратителна, след като стотици хора загубиха живота по време на пандемията, в лутане да потърсят болница, която да ги приеме за лечение. Пресни са случаите, когато пациенти умираха по стълбите, без никой да им окаже помощ. И затова единствено виновен за цялата тази трагедия в болничната ни система, а и в цялата ни държава, която държи първенство в Европа по смъртност и мизерия е Бойко Борисов, който за царедворците бе Бащица, а на обикновените хора хвърляше шепа трохи, като отгоре на всичко искаше да му целуват ръката. Дали ще се сложи край на цялата тази отвратителна история, времето ще покаже, но дано да дойдат времена на справедливост, в които грижата за хората да е еднаква, независимо от социалното им положение.
От човешка гледна точка пожелавам на Каролев да има късмет, какъвто не можа да споходи Крум Атанасов, най-добрият човек на земята, когото познавах. Круме, липсваш ми много!
 
   Автор: Петър Хаджиев
   Източник: в. Земя

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.