Френски военни: В родината ни тлее гражданска война

Френски военни: В родината ни тлее гражданска война
10-05-2021г.
20
Гост-автор

Френският седмичник Valeurs actuelles публикува на сайта си в неделя посланието на група действащи френски военнослужещи, които подкрепиха отвореното писмо на пенсионирани генерали до властите на републиката. 

Авторите на писмото, чиито имена не се посочват, осъждат реакцията на френските власти след призива на пенсионираните генерали, които предупреждават за риска от гражданска война във Франция, заради заплахата от ислямисти и банди в предградията.

„С тях се отнасоха като с бунтовници, докато единственият им грях е любовта към родината“, се казва в писмото. "Виждаме насилие в нашите градове и села (...) Виждаме, че омразата към Франция и нейната история се превръща в норма", подчертават авторите на тревожното послане. Според тях „във Франция вече тлее гражданска война“. „Действайте!... Става въпрос за оцеляването на нашата и вашата страна“, призовават френските военни.

Първото колективно обръщение, подписано от 20 генерали в запас, също беше публикувано във Valeurs actuelles през април. Авторите му заявиха, че искат да "защитят патриотизма" на фона на разпространяващата се "антиколониална реторика", която рискува да "разтвори традициите, културата и историята" на Франция.

В писмото се говори и за заплахата от гражданска война, на фона на нарастващото напрежение и разкол в обществото  и появата на територии, "където не важат законите на републиката". Началникът на щаба на френските въоръжени сили генерал Франсоа Лекуентр в интервю за Le Parisien заплаши авторите на отвореното писмо със санкции.

 Източник: Glasove

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.