За мажоритарните избори

За мажоритарните избори
30-04-2021г.
60
Иван Бакалов

Автор: Иван Бакалов

Аз съм против мажоритарно гласуване, намаляване на субсидията и др. искания на "Има такъв народ", писал съм и преди. Не трябва да има и избирателен район "чужбина", а гласовете от чужбина да се разпределят в български избирателни райони.
Но, който си мисли, че всичко това можеха сега да го въведат с едно гласуване, не знае за какво става дума:
 
Мажоритарен район чужбина означава да се установи колко българи живеяат в чужбина, и да се районира светът - примерно: САЩ - 4 мандата, Германия - 1 мандат, Великобритания - 1 мандат, Испания - 4 мандата, Гърция 4 мандата, Италия - 3 мандата и т. н.
Може ли някой да направи това?
Как ще ги изчисли и районира?
 
Като всички тези българи там присъстват в избирателните списъци у нас с адресите си по местоживеене преди да емигрират.
Съсед от старата махала живее в Швеция от 1978, от когато баща му зъболекар замина да работи там и остана, още се води в избирателния списък на адреса си.
 
На всичкото отгоре почина преди две години и още се води.
 
Смъртни актове от чужбина на стигат до нашите общини, освен ако роднини по някакви причини не донесат.
 
За мажоритарните избори.
 
Един мандат тежи около 22 хил. избиратели. Да, ама... От тях живеят в чужбина към една пета - една четвърт. И не е равномерно във всички райони на България.
 
Като се направи райониране за мажоритарни избори по избирателни списъци, ще се окаже, че в някои райони вместо 23 хил. примерно, реално има по 10 хил. избиратели. От тях гласуват 50%. На втори тур депутат ще изберат 3 хил. души. Може да си представи човек колко лесно ще се купуват депутатски места.
 
Така че мажоритарното гласуване не може да се въведе докато не се изчистят изборателните списъци от живеещите в чужбина, не мине още едно преброяване и не се установят трайно пребиваващите у нас и в чужбина, на техните си адреси там, че да им правят избирателни райони.
В някои страни - който живее повече от 5-6 години в чужбина, губи правото си на глас. И при нас трябва да има някакво подобно ограничение, а не ограничаване на броя на секциите.
А за мажоритарната избирателна система - ако повечето хора искат, добре, да го въведем, ще поизчисти от множество малки партийки, които всяка година прелитат към едни и други, и депутатите им с една партия влизат, с друга излизат.
 
Но ако искаме толкова мажоритарна, най-добре е да е смесена, наполовина мажоритарна, наполовина пропорционална, както беше на изборите за ВНС 1990 г. Мажоритарната система е характерна за двупартийни демокрации.
 
Великобритания е пример как партия с няколко милиона гласа има един депутат.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.