Какво стана в парламента днес? Истинско обяснение за разлика от официозните емедии.

Какво стана в парламента днес? Истинско обяснение за разлика от официозните  емедии.
16-04-2021г.
41
Гост-автор
Понеже виждам, че много хора, включително и медии не са разбрали съвсем какво точно се случи днес в пленарна зала..
Точка от дневния ред беше изслушване на премиера по планът за възстановяване и устойчивост. Понеже сме отвикнали от тази процедура, припомням, че парламентът вика в пленарна зала премиера, за да даде той отговори на това как изпълнява решенията на Народното събрание и той трябва да отговори на въпросите на депутатите като изпълнител на тяхната воля. (ergo Изпълнителна власт)
Премиерът Борисов обаче не се има за изпълнител на волята на Народното събрание, а за шеф на неговите депутати и от година не се е явявал на парламентарен контрол (за първите 3 години от последния му мандат се е явявал 13 пъти общо). Това направи и вчера и днес с новото Народно събрание.
Парламентът взе решение да задължи премиера да се яви в сряда - 21 април, за да отговори на депутатите. От ГЕРБ обаче имаха друг план. Да отговори Томислав Дончев като вицепремиер, за да кажат после, че няма за какво да идва Борисов след като заместникът му е дал отговори.
Плановете на ГЕРБ вече не минават в НС и думата по тази точка не бе дадена на Томисав Дончев, а тя бе отложена за сряда. Думата беше дадена на финансовия министър по неговото изслушване.
ГЕРБ решиха, че тяхната представа за парламентаризъм е да тропат по банките, да крещят "Мутри вън!" и "Таня, вън!" с което не позволиха и на следващата точка - изслушване на финансовия министър да се състои.
Срамно е 75 народни представители да паднат до такива низини в държанието си само и само да изпълнят повелята на вожда и да го опазят да не се яви в парламента.
Не новите депутати, а ГЕРБ ще трябва да се научат как да се държат нормално в Народното събрание. Защото това, на което те са свикнали не е парламентаризъм, а изпълняване на партийната повеля на вожда.
 
   Автор: Боян Караджов, фб

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.