Жозе Алоа: Трябва да научим истината за произхода на Covid-19

Жозе Алоа: Трябва да научим истината за произхода на Covid-19
15-04-2021г.
24
Гост-автор

"От 2011 г. се водят интензивни дебати за т.нар. експерименти за “придобиване на функция”. Вече знаем, че те са били извършвани в Института по вирусология в Ухан. Те се свеждат до модифицирането на вирус, произлизащ от природата, ускорявайки ин витро неговите мутации, без непременно редактиране на генома му чрез генно инженерство, а по-скоро чрез форма на селекция. Може например да се вземе вирус, който обикновено е заразен само за някои животни, и да се направи заразен за хората. Такива експерименти са били провеждани върху птичия грип още през 2000-те г., за да се тества как вирусът преминава от един вид в друг. Но тази практика предизвика дебат, защото засилваше риска, с цел да го изучи. Спорът доведе до мораториум върху този тип експерименти през 2014 г. от Американския национален институт по здравеопазване, отменен през 2017 г. Експерименти от същия тип се извършват върху коронавируси. Ето защо хипотезата за лабораторен инцидент не е чудновата. Тя не е дошла от нищото, не е ирационално и измислено явление, както искаха да ни накарат да повярваме. Освен това лабораторните инциденти са познато явление, което дори предизвика някои пандемии, като грипната пандемия от 1977 г., вследствие на инцидент в съветска лаборатория. Още с появата на Covid-19 учените като мен, които добре познават темата, си зададоха този въпрос", разказва Жозе Алоа, професор по физика в Парижкия университет, пред “Поан”.

Съвместното проучване на Китай и Световната здравна организация (СЗО) за произхода на Covid-19 е най-малкото неубедително. От самото начало мисията беше критикувата заради конфликта на интереси на един от нейните членове, дългогодишен сътрудник на Института по вирусология в Ухан, към който са насочени всички въпроси. Китай се възползва от това, за да се противопостави още повече и да предостави много непълни данн. Той наложи хипотезата за зооноза*, естествено възникване на вируса, без да посочи никаква следа, нито конкретно доказателство, както и странната теория за дълбоко замразените продукти, която навсякъде другаде по света се смята за противоречаща на науката, и накрая наложи в доклада набързо да бъде изключена лабораторната хипотеза. На фона на негодуванието, заключенията на доклада бяха оспорени дори от директора на СЗО: д-р Тедрос Аданом Гебрейесус, досега толкова примирителен спрямо Пекин, изтъкна необходимостта от допълнителни разследвания на всички хипотези, дори на лабораторната хипотеза. Междувременно международни учени отправиха призив, публикуван в “Поан” и “Ню Йорк Таймс”, който предлага амбициозна пътна карта за изясняване на най-големия научен въпрос на нашето време. Интервю с един от подписалите го, Жозе Алоа, професор по физика в Парижкия университет, публикува “Поан”.

- Защо призовавате за ново разследване за произхода на Covid-19?

- Важно е да разберем как се появи този вирус, просто за да предотвратим следващи пандемии. Днес китайските учени разполагат с важни сведения. Китайските власти обаче пазят информацията. При тези условия нито зоонозата, нито която и да е друга хипотеза е проверима. Международните експерти, които участваха в съвместното проучване, се държаха така, сякаш може да се вярва на думата на китайските им колеги. Но в науката не вярваме на думата, трябва да можем да проверим! Така че е нужно ново разследване, истинско разследване и научни изследвания с пряк достъп до данните, ако искаме да разберем произхода на Covid-19.

- Но ако Китай продължава да възпрепятства?

- Ако Китай продължава да възпрепятства, без да дава достъп до данните, нито до китайска територия, може никога да не получим отговор. Ще можем, в зависимост от желанието на Китай, да правим проучвания в съседните страни, да събираме нови щамове от същото семейство вируси и да възстановим потенциалната еволюция. Но никога няма да намерим окончателния отговор дали най-близкият прародител на Sars-Cov-2, вирусът в основата на пандемията, се намира в Китай. Най-близкият родственик, познат досега обаче, RATG-13, бе открит в Юнан, провинция в Югозападен Китай.

Друга възможност би била да се анализират основно всички достъпни геномни данни и да се види дали те разкриват следи от лабораторен експеримент. Но научната общност не се занимава достатъчно с това, защото този въпрос е смущаващ. Ако Китай продължи със сегашното си поведение, тогава е много вероятно никога да не узнаем. Отговорът обаче ще постави под въпрос цялата превенция на пандемията от СЗО. Тъй като засега тази превенция се основава на наблюдение на вирусите в природата, т.е. вземането на проби от потенциално опасни патогени, тяхното съхранение и боравенето с тях в лаборатория. Но ако пандемията произтича от лабораторен инцидент, това означава, че тази стратегия съдържа повече рискове, отколкото ползи, и че трябва да бъде преразгледана. Следователно произходът на Covid-19 е много важен въпрос за световното здравеопазване.

- Вие не сте вирусолог. Защото влязохте в този дебат?

- Интересувам се от него от 2011 г., доста преди пандемията. Оттогава се водят интензивни дебати за т.нар. експерименти за “придобиване на функция”. Вече знаем, че те са били извършвани в Института по вирусология в Ухан. Те се свеждат до модифицирането на вирус, произлизащ от природата, ускорявайки ин витро неговите мутации, без непременно редактиране на генома му чрез генно инженерство, а по-скоро чрез форма на селекция. Може например да се вземе вирус, който обикновено е заразен само за някои животни, и да се направи заразен за хората. Такива експерименти са били провеждани върху птичия грип още през 2000-те г., за да се тества как вирусът преминава от един вид в друг. Но тази практика предизвика дебат, защото засилваше риска, с цел да го изучи. Спорът доведе до мораториум върху този тип експерименти през 2014 г. от Американския национален институт по здравеопазване, отменен през 2017 г. Експерименти от същия тип се извършват върху коронавируси. Ето защо хипотезата за лабораторен инцидент не е чудновата. Тя не е дошла от нищото, не е ирационално и измислено явление, както искаха да ни накарат да повярваме. Освен това лабораторните инциденти са познато явление, което дори предизвика някои пандемии, като грипната пандемия от 1977 г., вследствие на инцидент в съветска лаборатория. Още с появата на Covid-19 учените като мен, които добре познават темата, си зададоха този въпрос. След това държа да уточня, че не подкрепям една или друга хипотез. Аз съм неутрален. Към днешна дата не знам произхода на този вирус. Просто бих искал този въпрос да се проучи основно и да зададем дори въпросите, които разгневяват.

- Учени, свързани с Китай обаче и дори точно с Института по вирусология в Ухан, отправиха обвинения в “конспирационизъм” към онези, които задават въпроси. Като прибавим към това пропагандата, манипулацията на науката, лъжите, прикриването, несъобщените информации, не се ли превръща произходът на Covid-19 в най-големият научен скандал на всички времена?

- Проблемът не е типичен само за Китай, а за ситуацията на световните научни изследвания. Конкуренцията, системата за постоянна оценка и финансирането на проекти, смесването на жанрове между основни, приложни, граждански и военни изследвания, създадоха вредна атмосфера. В това има и предимства, то не създава само проблеми, но поражда някои, които не можем да пренебрегнем. Например онези, които изучават зоонозите, имат интерес да поставят фокуса върху зоонозата, независимо дали наистина тя е в основата на пандемията, и днес искат да се увеличи тяхното финансиране. Но ако се провери лабораторната хипотеза, ако се докаже, че този вирус е бил изваден от природата, дори трансформиран от изследователи, тогава обратното, би трябвало по-строго да се контролират тези практики. Именно това провокира защитния корпоративен рефлекс на някои вирусолози спрямо тяхната работа и метод. Те са прави да предупреждават, че някои биха искали да цензурират твърде много научните изследвания. Но това не бива да възпрепятства прилагането на световно законодателство, което позволява оценка и контрол на рисковете. Можем да се задоволим просто да изтеглим една научна статия, когато има случай на измама по не толкова чувствителна тема. Но не можем да приемем нередности в тази област на биосигурността. Осъзнаваме това днес, когато имаме работа с пандемия и залозите са значителни: милиони починали, милиони болни хора, безпрецедентна икономическа криза.

- Въпреки тези сериозни проблеми, защо научната общност не се мобилизира?

- Доналд Тръмп изигра ролята на пробой сред учените, когато политизира дебата, говорейки за “китайски вирус”, за да атакува Китай. Тогава учените свързаха тази идея с фалшивите новини, които Тръмп не спираше да разпространява през целия си мандат. Още повече, че специалисти, някои свързани с Китай, бяха публикували още през февруари 2020 г. в списание “Лансет” статия, изобличаваща лабораторната хипотеза в “конспирационизъм”. Това парализира научната общност, много обезпокоена от проблема с фалшивите новини. Оттогава дебатът е блокиран. Сега, когато администрацията на Байдън остава на линия, подобна на тази при Тръмп, някои информации се потвърждават от служби, смятани за надеждни, а въпросите се поставят и от генералния директор на СЗО, можем все пак да се надяваме, че научната общност ще се осмели да се прояви публично.

- Франция, която е изградила лабораторията Р4 на Института по вирусология в Ухан, мълчи. Защо?

- Това е въпрос, който трябва да бъде зададен на президента на републиката, а не на мен. Аз съм само учен, не представлявам Франция и тези геополитически въпроси не са моята специалност. Но можем просто да отбележим, че Китай е все по-агресивен и следователно има геополитически рискове при заемането на позиция по въпроса.

Зооноза - инфекциозно заболяване по животните, което може да се предаде и на човек (бел. пр.).

Заглавието е на “Гласове”

Превод от френски: Галя Дачкова

  Източник: Гласове

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.