Надвишената свръхсмъртност катери нови върхове

Надвишената свръхсмъртност катери нови върхове
13-04-2021г.
24
Гост-автор
Надвишената свръхсмъртност катери нови върхове (анализ на данните от НСИ), 13.04
 
88,7% е надвишената смъртност от последните данни – 1857 души повече са починали през последната седмица на март 2021 сравнено с миналата година. Средно спрямо последните 5 години картината е същата – 88,5% повече починали. (миналата седмица надвишената смъртност беше 71,3%, преди това 54,4%).
 
Само за месец март (5 седмици) са починали близо 5800 души повече, отколкото средно за последните 5 години (2016-2020) през същия период. И това при намалено население и по-малко "съчки"...
 
1,89 пъти повече хора умират в момента отколкото за последните средно 5 години. Най-просто да обясня и обобщя - хората продължават да си умират от всякакви заболявания – инфаркти, инсулти, катастрофи и тн. (тях НСИ си ги отчитат, показателят обхваща цялата обща смъртност, те са си в тези обичайно около 2170 случая средно последни години), а към тях сега се добавят още около 1800 души (3929 сега), които са починали заради пандемията (като официално една сериозна бройка дори не са отчетени като починали от Covid-19).
 
Надвишената смъртността спрямо официалния брой починали от Ковид-19 (PCR доказана) през седмицата на отчитане е 2,18 пъти по-висока. Около 54% от надвишената смъртност (или 1000 души) няма своето логично официално обяснение все още. Със сигурност един сериозен % от нея е нерегистрирана смъртност от Covid-19.
 
Както видяхме при предната вълна, а и във всички държави, в които това се изследва, надвишена смъртност е в резултат на над 90% на Ковид – в огромен процент директно нерегистрирани ковид случаи, починали с недоказан ПСР тест, и вторични такива, които заради неовладяна пандемия и претоварена здравна система не са имали навременен достъп до медицинска помощ. Един немалък %, за разлика от преди, вече е необходимо да обръщаме внимание, че се дължи и на починали хора месеци след срещата с Ковид-19, заради огромните поражения, които са претърпели от вируса (примери можем да дадем вече и на известни личности такива). Те никога няма да влязат в официалната статистика на починали от Ковид-19. Имаме и немалък процент, страдащи в момента с т.нар. Long Covid, които са застрашени също от летален изход в близко бъдеще.
 
Рекордите в надвишената смъртност по данните на НСИ тепърва най-вероятно предстоят. Трябва да припомня, че данните на НСИ изостават с около две седмици (10 дни). Това са данните за 13-та седмица, а в момента сме 15-та седмица. Предупредих ви, че през тази ще постигнем нов рекорд и имаме близо 400 души спрямо предната в данните от НСИ. Ще са интересни данните следващия вторник, защото регистрирахме спад в официалната ковид смъртност (от близо 23% за седмица 14-та). Ще видим дали това ще се отрази и в данните от НСИ. Предният път, преди 2 седмици, когато се случи подобен неочакван спад, той не доведе до спад в смъртността в НСИ (за което отново ви предупредих).
 
Според конспираторите смъртността през 2021 г. трябваше да е по-ниска, защото вече ги няма "сухите съчки" от една страна, от друга страна “много милиони“ българи са преболедували накрак. Всъщност са около 2 млн. по почти всички оценки към днешна дата, а някои вече ги и "повтаря".
 
За съжаление, за хората, които следят научно пандемията няма изненади и очаквано смъртността и по данните на НСИ нараства (7-ма седмица подред) и сме се устремили в нов рекорд да сме първи в света по надвишена смъртност и през тази година. Докато миналата успяхме само за 2-3 месеца да го постигнем, тази се опитваме още от началото на годината да поемем по пътя на постигането му.
П.П. НСИ не отчита намаление на населението за този 5-годишен период, което по различни данни е поне 200 хиляди по-малко.
 
  
  Автор: Петър Велков, фб

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.