Господин Ангелов, къде са ви доказателствата за смесването на ваксини?

Господин Ангелов, къде са ви доказателствата за смесването на ваксини?
13-04-2021г.
26
Гост-автор
“Хората ще получат ясен отговор. Той ще е стъпил на научните факти и доказателства и на мнението на експертите”. Думите са на здравния министър проф. Костадин Ангелов и са едва от вчера. Поводът - ваксинацията и целият хаос по процеса у нас, пък и в чужбина. Днес обаче същият този здравен министър каза нещо интересно - ваксинираните с първа доза от AstraZeneca ще могат да получат втора инжекция от препарата на Pfizer/BioNTech или Moderna. На какви точно доказателства и експертни мнения стъпва това уверение, господин Ангелов? Категорични данни в световен мащаб все още липсват, защото съвсем нас
 

Ето - тази сутрин например Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация (СЗО) за България, заяви, че не може да се поставя втора доза от различна ваксина. 

Категорична информация за ползата от смесването на две различни по технология ваксини няма. 

AstraZeneca е векторна ваксина, а препаратите на Pfizer и Moderna - на базата на информационна РНК. В началото на месец февруари във Великобритания започна клинично изпитание, за да се види какъв точно е ефектът от употребата на два различни препарата за двете инжекции, но данни няма. 

Учени твърдят, че това може да доведе до по-голяма защита. Това е възможно, но отново - не съвсем категорично.

“Концепцията за смесване на ваксини не е нова. В продължение на десетилетия учени изследват пододхода с надежда, че ще намерят мощни комбинации срещу вируси като грип, ХИВ или ебола. Но все още няма много какво да се каже по въпроса. Две ваксини работят добре при лабораторни плъхове, но пълноценни клинични изпитвания върху ваксинационен микс при хора е трудно”, пишат в “Ню йорк таймс”.

През месец януари Великобритания бе обект на критики заради спорната идея за смесването на ваксини, но Оксфордския университет реши да подложи на тест идеята и започна проекта Com-Cov. В него участват 830 доброволци, разделени в две групи. Всяка от тях получава по една доза AstraZeneca и по една доза от препарата на Pfizer, но в обратен ред.

Тепърва предстои екипът в Оксфорд да вземе кръв от доброволците и да провери какви са техните антитела.

Съвсем наскоро подобно проучване започна и в Китай. Изследователите инжектирали мишки с първа доза от една ваксина, след това с втора доза от друга. Някои от комбинациите карат мишките да предизвикат по-силен имунен отговор от мишките, които са получили една и съща ваксина и за двете дози.

Господин министър, нали България се справяла добре? Нали уж сме знаели какво правим, само на база на научни доказателства сме управлявали кризата у нас? Нали сме били по-добре от Гърция, което впрочем се оказа лъжа и е напълно проверимо не само в Google, но и в Европейската агенция за контрол и превенция на заболяванията.

   Автор: Джесика Вълчева

   Източник: frognews

 

Господин Ангелов, да кажете нещо?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.