Ще арестува ли Гешев министър Сачева, заради побоя в Каварна? Има основания да я задържат за разпит

Ще арестува ли Гешев министър Сачева, заради побоя в Каварна? Има основания да я задържат за разпит
12-04-2021г.
117
Гост-автор

Ако Деница Сачева беше министърка от БСП, досега главният прокурор Гешев да я е арестувал за разпит и да дава драматични изявления по телевизията.

Случаят с побоя над кмета на с. Белгун в офис на ГЕРБ в Каварна извади наяве връзка и с министърката в оставка Деница Сачева. На въпрос на „Дневник” министърката отговаря, че тя е координатор на ГЕРБ в региона, а не ресторантьорът, замесен в побоя. И според местни тя се е срещала с въпросния в негов ресторант в Балчик преди изборите, също и с други участници в инцидента. Сачева отказва да отговори пред „Дневник” дали се е срещала.

Виждат се явни нарушения на закона – действаща министърка е едновременно координатор на партия, също така ходи там на предизборни обиколки, среща се с местни активисти на ГЕРБ. И в района й извършват репресия с побой върху селски кмет, защото в селото му имало малко гласове за ГЕРБ.

Случаят стана известен само от социалните мрежи и от публикации в няколко сайта.

60-годишният Благомир Станев, кмет на с. Белгун, в нощта след изборите е пребит в офиса на ГЕРБ в Каварна. В побоя взима участие като подстрекател и председателят на общинския съвет в града Йордан Стоянов, който снима с телефона си как го малтретират, разказва кметът пред местна телевизия и в сигнал до окръжния прокурор.

Големите национални телевизии продължават да мълчат за този драстичен случай. Само местна добруджанска телевизия е снимала пребития кмет (виж тук).

Би Ти Ви, Нова тв и БНТ могат да раздуват в централните новини теми например като това, че кола на НСО влязла в затворена улица, за да остави там съпругата на президента, могат да пратят в командировка екип в другия край на България, че кучета нахапали човек. Но за биячи на ГЕРБ – мълчание.

Какво щеше да стане, ако местни активисти на БСП бяха набили кмет, че имало малко гласове за партията им в селото? Щяха да гърмят всички телевизии три дни, с репортажи на място, с изявления на главния прокурор, интервюта, коментари на харалани, харизани и прочее.

Този случай показва каква цензура и контрол има върху медиите от страна на Борисов и как действа поръчковата прокуратура. Вероятно в момента разработват стратегия как да замажат случая. Ще представят, че кметът е луд, набил се е сам, дължи пари и т. н.

Но има факти, които не могат да се отрекат

Кметът Благомир Станев е пребит, видимо. Човекът е прекарал инфаркт неотдавна и пие лекарства против съсирване на кръвта, поради което имал обилно кръвотечение от нараняванията, пази кървавите си дрехи, които са и рязани с нож, докато го малтретират.

Данни от паметта на телефона на кмета и на други, показват, че председателя на общинския съвет и местният ресторантьор и активист на ГЕРБ, са се обаждали между 2 и 5 часа през нощта след изборите на най-малко 6 души, които свидетелстват по случая. Данни от телефоните си за обажданията са дали на в. „Дневник“ неколцина от хората (виж тук).

Участниците в инцидента, като председателят на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов отказват да говорят пред медии с обяснение, че имало проверка на прокуратурата. От неговия телефон се е обаждал на някои от общинските съветници Илиян Събев, местният ресторантьор и активист на ГЕРБ, за когото потърпевшият описва как го е малтретирал.

Техническият секретар в офиса на ГЕРБ в Каварна Елена Йорданова, която е присъствала на среднощния инцидент, отговаря на въпроси на в. „Дневник“: „Без коментар дали съм била там или не. На когото трябва, ще дам информация. Довиждане!“

Бившият председател на общинския съвет в Каварна Красимир Кръстев (съветник, напуснал ГЕРБ), казва, че и на него през нощта са му звъняли същите хора, но той не е вдигал телефона. И допълва пред „Дневник“, че случаят „граничи със садизъм“, но не е прецедент. „През 2019 г. по време на проведените тогава местни избори в социалните мрежи се въртеше клип, на който се виждаше как в продължение на часове Илиян Събев (бел. ред. – ресторантьорът и герберски активист) и още няколко човека малтретират човек. Клипът беше разпространяван, за да се сплашат хората… – цяла Каварна го знае“, казва Красимир Кръстев.

Как е намесена и министърката в оставка Деница Сачева?

Кръстев разказва, че „през последните седмици преди изборите, социалният министър Деница Сачева е имала многократни срещи с въпросния Илиян Събев в офиса на ГЕРБ в Каварна и в ресторанта му „Сол и пипер“ в Балчик. Едва ли тя не знае, че това е човекът, който издава смъртни присъди, според това което сам казва, той контролира съда и прокуратурата. Това е тежък криминален контингент, който спекулира с имена – на Борисов, на Пашата и на кого ли още не.“

„Дневник“ се обръща с въпроси към министърката в оставка Деница Сачева – дали знае, че Илиян Събев се е представял за „координатор на ГЕРБ“. Сачева отговаря: „Областен координатор на ГЕРБ в региона съм аз“. За лошата слава на ресторантьора, Сачева каза: „Събев е бизнесмен, собственик на ресторанти в района. Няма никакви политически функции. Чувам много неща, но тепърва се запознавам с всички факти“. И не отговаря дали се е срещала със Събев в офиса и в ресторанта му в Балчик в дните преди изборите.

На още 5 души са се обаждали през нощта „координаторът на ГЕРБ” Илиян Събев и председателят на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов. Това са бившите кметове на града Цонко Цонев и Нина Ставрева (от БСП, напуснала партията през февруари т. г.), общинските съветници Красимир Кръстев (напуснал ГЕРБ), напусналата групата на ГЕРБ съветничка Мима Василева (която нарича „една мутра” председателя на общинския съвет). Обаждали са се и на общинския координатор на ДПС Севинч Касабова. От тях на обажданията е отговорила само Нина Ставрева. Тя казва пред „Дневник”, че към 2,30 през нощта вдигнала телефона на позвъняване от председателя на общинския съвет Йордан Стоянов, но вместо него говорел ресторантьорът Илиян Събев, който я поздравил, че напуснала БСП и я поканил да стане член на ГЕРБ.

Битият кмет Благомир Станев мислел да премълчи (!) за побоя, но жената от ДПС го накарала да пише до окръжния прокурор.

Из сигнала до прокурора от кмета на с. Белгун:

„…Седнах до Илиян, тъй като нямаше друго място за сядане. Цялата маса беше покрита с бутилки от изпит алкохол. Илиян започна да ме обижда, псува, да ми вика „боклук“ и да ме полива с водка. Започна да изсипва пепелници и боклуци върху мен. Не се съпротивлявах, защото в града се говори, че има престъпно минало, свързано с бивши групировки. Поради това реших да изтрая и да си отида после. Но той като видя, че не се съпротивлявам и не отвръщам започна да ме рита и да ме бие с юмруци. Изкара нож от джоба си – автоматичен нож и започна да ми реже екипа. Дрехите съм ги прибрал и мога да ги предоставя на полицията. Те са целите в кръв, тъй като той ме удари с ножа по главата. Другите стояха и наблюдаваха. Данчо Стоянов стоеше с телефона си и снимаше всичко това. През цялото време Данчо Стоянов го подканяше да се гаври с мен и това му доставяше удоволствие. Данчо ми каза „аз казах ли ви – ще ви унищожа всичките“.
След като ме заляха в водка, запалиха една хартия на врата ми. После ме накараха да напиша едно заявление за напускане на партия ГЕРБ. Подписах го, под страх, въпреки че не съм бил член на ГЕРБ. Омразата им идваше към мен затова, че познавам координатора на партия ДПС в Каварна г-жа Севинч Касабова и, че вчера ДПС имаше 11 гласа от нашето село. Една част от жителите на селото са избиратели от ДПС и винаги гласуват за тях…”

   Автор: Иван Бакалов

   Източник: e-vestnik

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.