Хектор Берлиоз например е бил странен композитор

Хектор Берлиоз например е бил странен композитор
13-03-2021г.
55
Венци Мицов
Гениален, новатор, но...не можел да свири на нищо. Освен на хармоника.
Просто не можел, но това не му пречело да има солидна подготовка и да напише “Фантастична симфония” от която и до днес всички музиканти се учат.
Или Шопен. Аз не го харесвам, но това няма никакво значение. Слухове, недоказани от науката, твърдят, че той имал музикален секретар, който записвал на ноти творбите му.
Или Гершуин. Който вече бил световна сензация, но нямал образование. И отишъл при Равел с молба Равел да го учи. А Равел казал - “Какво да ви уча, вие сте световно явление”.
По критериите на музикалната гилдия от последните дни тия хора са аут. Пиша това, защото гилдията, в отчаянието и липсата на архументи е започнала по някакъв странен арийски прийом да обяснява, че някои били музиканти, а други (Хазарта например) не били такива.
Е, пита се в задачата - кой е музикант. Този, който е направил неща, които всеки познава и са се превърнали в музикален феномен? Или този, който има огромни умения да прекомпозира музика, написана вече от “Ърт, уинд енд файър” през 1980 година, щото това е много тренди...
Скъпи колеги, понеже сте превъзбудени, просто преди да пишете глупости, припомнете си малко история на музиката и после пишете трогателни безумия. Че става смешно...
PS. Доколкото разбирам, заветните пари ще бъдат пуснати като програма в рамките на НФК. Честно да ви кажа отсега знам какво ще стане. Когато започнат да ви отхвърлят документите и когато пуснат публично класацията с класирани и отхвърлени, ще настане нова световна война.
Но това вече не е мой проблем. Аз само казвам, че яко ви прецакаха, но вие сте толкова самовлюбени, че едва ли ще разберете какво ви казва някакъв си там бездарен пианист, който никога не е бил част от елитната ви група.
 

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.