11 милиона "бонус" от България

11 милиона
05-03-2012г.
9
Читател

БГ офис на немска компания открадна над 11 милона лева от държавния бюджет


В бедната на природни ресурси Република България отглеждането на зърнени култури е в основата на износа (поради свития вътрешен пазар) и представлява основна възможност за множество малки и средни производители и фирми за поминък. Освен това при задълбочена работа и сериозен подход от страна на приходните агенции представлява и един от основните източници на средства за държавния бюджет.

И докато скандалът с бонусите на висши политици и апаратчици, раздавани от глоби и актове (доста, от които неправомерно и тенденциозно налагани) се разраства, някои храненици на съдбата и страната успяват безнаказано да ощетяват уж пробитата, кризисна държавна хазна. В този дух, бившият финансов министър Пламен Орешарски не случайно прогнозира, че от националния ни фискален резерв още догодина няма да е останало нищо...

Един случай, който онагледява казаното е този на българската комбинаторка Савина Влахова, управител на фирма Кремер София ЕООД. Фирмата е  източила над 11 милиона лева ДДС от търговия със зърно - чрез подставени лица, кухи фирми-доставчици и фиктивен износ. Тежката щета нанесена на бюджета обаче странно се разминава с каквито и да било последствия за регистрираната с нищожния капитал от 5000 лева софийска фирма. Нещо повече - еднолично притежаваната, от един от най-големите търговци в Европа, българска “гаражна” организация, не притежава никакви активи на свое име и единствения начин държавата да прибере своите вземания е да запорира оперативните сметки на мега-длъжника Кремер София (оглавяван от г-жа Савина Влахова). В действителност нищо подобно не се случва до момента въпреки издадения ревизионен акт от 11.02.2011 г. И то при положение, че вече стотици фирми от бранша, „превантивно” са получили тотални запори на сметки и активи за предварително обезпечаване и практически са извадени от единствения печеливш бизнес в земеделието, а именно – търговията със зърно. Под предлог, че водят тежка борба с измамите с ДДС и други данъчни престъпления високопоставени служители на НАП разпъват удобни чадъри над псевдо чуждестранни компании, чиято единствена задача е да извършват грандиозно източване на държавата. Освен това - след направена справка в търговския регистър на балансите и отчетите на фирма Кремер София ЕООД ясно се вижда как фирмата нещастно трупа загуби година след година и понякога в последните една две години плаща нищожен данък печалба при колосални за нашите мащаби обороти -  над 160 милиона лева. От друга страна онези български компании, които не са привлечени или са отказали да влизат в явни схеми за престъпно облагодетестване, удобно, по еничарски, са унищожавани и изтласквани от пазара със силата на непобедимите мощни институции на българския държавен апарат.

Може ли заради българо-германската дружба или заради висши и не толкова висши интереси, да се позволява наглото източване на най-бедната страна в Европа и да няма никакви последствия за нашенските организатори на поредната далавера?

За сравнение: при подобен случай в Аржентина (основен световен износител на зърно) през май 2011 г., почти бяха изгонени от страната петте най-големи търговци за съгласувано укриване на данъци.

 

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.