Прокуратурата погна Домусчиев

Прокуратурата погна Домусчиев
23-01-2021г.
61
Гост-автор

След като от август не се задържа много в България, а от септември върви слух, че ще има повече проблеми и от Божков с магистратите, Кирил Домусчиев беше погнат от прокуратурата, разкри Капитал. И то по сигнал на Агенцията за приватизация към правителството, на която - отново през септември, се навърши една година, откакто фирма на шефа на КРИБ дължи около 60 млн.лв. за неизпълнени задължения по покупката на Българския морски флот. А същото дружество имаше солидни дългове и към НАП и НОИ за милиони лв., както вече сме разказвали около годишнината. Това, че в деня на сблъсъка си с прокуратурата  Домусчиев се опита да представи среща с работодателите за дискусия по бюджета на София като негова лична с кмета на града и зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова няма да му помогне. Още повече, фирмата по почистване, в която има съдружие два пъти през последните месеци беше глобена от Столичната община за неизпълнение на задължения, а при трета санкция следва отнемане на концесията.


Софийската районна прокуратура (СРП) е образувала досъдебно производство за унищожаване и повреждане на ипотекирано или заложено имущество във връзка със строежа на новата сграда на Нова тв, съобщава Капитал.

Става дума за разрушена сграда, която е била възбранена в полза на държавата. На нейно място се строят новите офиси на Нова телевизия.

В началото на годината телевизията беше продадена от братята Кирил и Георги Домусчиеви на United group. По информация на Капитал новата сграда е била коментирана като възможна част от сделката, заедно със закупена неотдавна техника. От Адванс пропъртис заявиха, че "новостроящата се сграда не е част от сделката за прехвърляне на 100% от дружествените дялове на Нова Броудкастинг Груп ЕООД". От фирмата заявиха, че сградата е била разрушена преди върху нея да бъде наложена възбрана от съда.

Разследването, което е било възложено в края на миналата година на столичното 8 РПУ, е образувано по сигнал на Агенция за публичните предприятия и контрол (АППК, преди - Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол). От АППК коментираха, че са изпратили сигнал до Софийската районна прокуратура на 21 октомври 2020 г., с който е поискано "извършването на проверка относно наличието на неправомерно поведение във връзка с унищожаването на възбраненото в полза на АППК имущество". В АППК са били уведомени от СРП на 8 декември, че образувано наказателно производство. От АППК са поискали от Софийския апелативен съд също да сезира компетентните органи "предвид установеното в приетата по делото експертиза разпореждане с възбранен недвижим имот."

През януари 2020 г. Софийският апелативен съд потвърди серия от възбрани и запори наложени по искане на АППК, с които бяха наложени възбрани на девет сгради и парцел от 40 декара в столичния квартал Искър, собственост на инвестиционния холдинг на братя Домусчиеви "Адванс пропъртис". Поводът са претенциите на държавата срещу Домусчиеви за дължими неустойки по приватизационния договор на "Български морски флот". Беше наложен и запор на акции.

През лятото на същата година "Адванс пропъртис" поискаха от Софийския апелативен съд да вдигне част от възбраните с аргумент, че е налице т.нар. свръхобезпеченост, тъй като стойността на имуществото, което е възбранено в полза на държавата надхвърля размера на претенциите на държавата. Съдът назначи експертиза, която трябваше да оцени стойността на обезпеченото имущество - терен, сгради и акции.


По време на съдебно заседание, на което са изслушани вещите лица става ясно, че една от сградите е разрушена. "На твърдението на процесуалните представители на ответника по жалбата относно цената на имота, че станало ясно, че една от сградите е съборена, но от експертизата е видно, че тя е разглеждана и оценявана, пояснявам, че административната сграда е описано, че е съборена и не е включена в оценката" казва експертът. На въпрос на съда тя отговаря дали сградата е със същия строителен обем и със същата конструкция като премахнатата, тя отговаря: "това е съвършено различна сграда, с многократно по-големи параметри на застроена площ, но конструкцията също е масивна, както на съборената."

Спред "Адванс пропъртис" обаче сградата е била разрушена през 2019 г., преди върху нея да бъде наложено обезпечение от съда. От фирмата на братя Домусчиеви представят следната хронология, подкрепена с приложени документи: "В качеството си на собственик, както на терена, така и на сградата, през 2019 г., "Адванс Пропъртис" ООД премахна тази сграда, на основание чл. 197, ал. 1 от ЗУТ, съгласно който собственик може да премахне свой законен строеж, след като уведоми общинската (районната) администрация и след одобряване на план за управление на строителни отпадъци по чл. 11 от Закона за управление на отпадъците и на план за безопасност и здраве. За осъществяване действията по разрушаване на незавършената сграда и разчистване на

терена, на 27.09.2019 г. "Адванс Пропъртис" ООД сключи Договор за премахване на конструкция и разчистване на строителни отпадъци. Във връзка с горното Дружеството уведоми СО, район "Искър" за намеренията си и на 17.10.2019 г. бяха съгласувани и одобрени План за управление на строителни отпадъци и План за безопасност и здраве (предварително съгласуван с Отдел "Пътна полиция" на СДВР на 01.10.2019 г.)"

От "Адванс пропъртис" определят действията на Агенцията за публичните предприятия и контрол като "повече от недобронамерени, след като въпреки безспорно законосъобразните действия по премахване на въпросната сграда, сезира Софийска градска прокуратура за престъпление по чл. 216, ал. 2 от НК и независимо, че преди сигнала до прокуратурата е била запозната с описаната по-горе хронология."
От фирмата определят като пропуск на АПКК факта, че не са проверили "действителното положение и е насочил искането си към невъзможен предмет, а именно възбрана върху физически несъществуваща сграда."


Съдебната практика е противоречива по въпроса дали възбраната се простира и върху новопостроена сграда, ако тя е била построена на мястото на разрушена сграда, която е била възбранена. Професорът по облигационно право от юридическия факултет на Софийския университет Ангел Калайджиев коментира пред "Капитал", че логиката би била законът да пази кредитора, а не недобросъвестния длъжник, който е разрушил възбраненото имущество, т.е. възбраната следва да се прехвърли и върху новопостроената сграда.

Ако подобна теза бъде възприета, то новият собственик на "Нова тв" ще трябва да изчака края на спора между държавата и Домусчиеви за това дали са дължими неустойки по приватизационния договор за "Български морски флот". По случая има заведени две насрещни арбитражни дела. Претенциите на държавата срещу Домусчиеви са за 53 млн. лв.

Друга хипотеза е Софийският апелативен съд да отмени наложените възбрани, като приеме, че те надхвърлят размера на иска на държавата.

"Капитал" потърси повече информация за разследването от административния ръководител и говорител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова, но тя не отговори на запитванията ни.

  Източник: 19мин.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.