Носете си новите маски и се ваксинирайте

Носете си новите маски и се ваксинирайте
17-01-2021г.
20
Лентата

Автор: Първан Симеонов

ПОСТ В СТИЛ „КАЗАХ ЛИ ВИ“.
Простичко е. Виждате графиката на случаите и на процентите на седмична база. Графиката е от Tihomir Bezlov.
 
Заради малкото тестове и т.н., именно седмичната, а не дневната база е добрата. И седмичната е малка даже, но видя се вече, че, погледната в дълги трендове, поне отразява що-годе вярно очевидната динамика на случаите.
❗️Та, вече е ясно, че празниците не са оказали съществено влияние на спада на разпространението на вируса. Нарочно изчаках две-три седмици, за да го обобощя.
‼️А както наскоро един приятел написа, ако и празниците не окажат влияние, наистина е възможна хипотезата, че не строгите декемврийски мерки са основният фактор за промяната. Защото ако те бяха фактор, събирането на много хора вкъщи по празниците, щеше да има неминуемо влияние.
Друг е въпросът колко строги са тези строги мерки. Но това е още една податка към хипотезата, че тяхната роля е била важна, но последваща.
❗️❗️❗️Казано кратко, днес идва едно потвърждение на една от хипотезите ми – че случилия се спад на разпространение на виуса е само допълнително подпомогнат от декемврийските мерки. Както няколко пъти писах, пречупването на трендовете ясно започна преди по-строгите мерки. И мисля, че можем да го отдадем на една, фриволно казано, „шведска“ логика – моментно насищане, сезонност, естествено отдръпване на хората от работните места и места с масово събиране. Разбира се, вероятно е повляло и наложеното преди това затваряне на училища, нощни заведения и т.н.
〽️Забавното е, че средите на прекалените математико-статистическо-санитарни и пр. експерти преди дни буквално разказваха как всъщност спадът е спрял след празниците и това значело очакване за ново покачване. А според мен въпросните експерти така и не отчетоха, че просто след празниците имаше по-високо тестване, респ. повече случаи, и изглеждаше като спиране на спада. А си беше просто нормализация на тренда - който през празниците изглеждаше екстремно бърз. Но и който след празниците си остана надолу.
❗️Да, може и да тръгне пак нагоре. Да, може да има подобен резултат от пускането на малките ученици (макар че трябваше вече да има наченки на ръст). Да, може да има какви ли не фактори.
<img src="https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t24/1.5/16/1f641.png" alt="

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.