Паметникът на Периша Савелич

Паметникът на Периша Савелич
30-11-2020г.
46
Гост-автор
Всички знаем че на цялата територия на РСМ е пълно със всякакви паметници и плочи които умишлено са сложени да напомнят на гражданите и подрастващите на "българският фашистки окупатор" и "зверствата" извършени от него в периода когато Царство България️️ администрира част от дотогавашната територия на Кралството Югославия, която след подписването на безусловната капитулация на 17 април 1941 г. предава суверенитетът на Германия  която пък назначава България за администратор на територия населена предимно и в огромно мнозинство с етнически българи.
 
Един такъв паметник е този който се намира в самият център на Скопие, върху които пише:
 
"На това място беше къщата в която живя и работи изтъкнатия първоборец Периша Савелич, роден в Титоград през 1921 г., обесен на 19.08.1942 г. в централния затвор в София".
 
Титоград е името на Подгорица, столицата на Черна Гора, по време на Титова Югославия.
 
Този паметник не само че съществува и стои в самият център на Скопие поставен по време на СФРЮ, "паркът" в който се намира е в "плачевно състояние" до края на 2018 г., но през 2019 г. властите са решили да възобноват мястото на "паметника" до такава степен каквато не е бил нито по време на неговото поставяне по времето на югокомунизма.
 
Така сега до него има и пътека до самият "паметник". А малко по-назад от дясна страна е посадено "дърво на приятелството между Скопие и Подгорица" пред което стои малка табелка.
 
Както виждате върху него не пише "български фашистки окупатор", но пише че въпросното лице което е живяло в къща която се намирала на това място било "обесено в централния затвор в София", което без въобще да се споменават "българи", "фашисти" и "окупатори" изпраща ясно послание към всеки който чете написаното.
 
Ясно е че целта на този "паметник" нито по време на Титова Югославия, нито по време на днешна Република Северна Македония не е да отбележи къде се е намирала къщата на някой си, а да насажда омраза.
 
Както можем да видим в РСМ не само че не отстраняват такива "паметници" и плочи които насаждат омраза към България, българите и всичко българско, а се възобновяват и стараят да ги поддържат както никога преди.
 
На снимките се вижда мястото и "паметникът" заснет през декември 2018 г., както и през ноември 2019 г.
 
Повече за биографията на въпросния черногорски партизанин прочетете тук.
 
Погледнете статия от отбелязването на денят на град Скопие през 2019 година тук.
 

Източник: България - Македония

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.