История от село Райово.

История от село Райово.
23-11-2020г.
214
Лентата

По инициатива на жителите от с. Райово, България Тъч подкрепи основаването на нов Тъч клуб в страната. Тази събота, 21.11.2020 г., първият Тъч клуб извън София започна да пише своята история.

За Райово и как селото избра да развива Тъч, ни разказа Борислав Пейчинов:

Село Райово е разположено на 7 км. от Самоков, в полите на Плана планина на 970 м. надморска височина и е заобиколено от планини.

Легендата гласи, че съвременните основи са поставени от преселници от Вардарска Македония, сред които били братята Рельо (Хрельо) и Райо, чиито имена носят и досега съседното ни Рельово и нашето Райово. На няколко места около селото, личат основи на разрушени стари храмове и оброчища, които са доказателство за многовековен духовен живот в района, а  църквата „Св. Никола” е истинска културно-историческа забележителност.

В по-новата си история Райово добива слава на образователен център, като неоспорим факт за това е, че училището в селото е по-старо от самоковската гимназия. В спортно отношение в миналото е развит предимно футболът, красноречив факт за това е наличието на две игрища подходящи за футбол, на които са се изиграли доста паметни мачове (на тях подготовка са водили и Рилски спортист в най-силните си години).

За първи път видях Тъч по време на благотворителното събитие на Краси Георгиев в рамките на Европейската седмица на спорта 2020, на стадион Раковски. Заинтригувах се и потърсих повече информация за този нов за мен спорт. Социалният му характер, възможността да играят мъже, жени, деца, хора от различни възрасти го прави идеален за малки общности, като нашата, защото позволява да се включат всички желаещи да се движат, спортуват и забавляват заедно. Затова реших да се свържа с България Тъч и да организираме съвместно днешното събитие, което е едно ново начало за всички нас.“  

Тъч (Touch), известен още като тъч футбол или тъч ръгби е бърз, умел и вълнуващ спорт, който помага да срещнеш нови хора и да си част от нещо, което може да продължи през целия ти живот. Спортът произлиза от ръгби, където е част от тренировъчния процес, а през 60-те години на 20 век в Австралия се формира като самостоятелен спорт и бързо става популярен по целия свят.

България е член на международната федерация по тъч (FIT) и в страната ни вече има сертифицирани треньори, което е добра база за развитието му. Практикува се в повечето ръгби клубове в страната, а от днес вече има два изцяло Тъч клуба: Серди Тъч в София и новият в с. Райово.

 

За връзка с България Тъч:

https://www.facebook.com/bulgariatouch

https://www.instagram.com/bulgariatouch/?hl=en

http://bulgariatouch.org/

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.