Героят на Съединението - Продан Тишков (Чардафон Велики)

Героят на Съединението - Продан Тишков (Чардафон Велики)
23-11-2020г.
919
Гост-автор
На 22 ноември 1906 г. УМИРА ГЕРОЯТ НА СЪЕДИНЕНИЕТО- ПРОДАН ТИШКОВ(ЧАРДАФОН ВЕЛИКИ).
 
Той е български опълченец-поборник от Руско-турската война (1877 – 1878), сержант-майор в милицията на Източна Румелия, активен участник в Съединението на Княжество България и Източна Румелия в 1885 година, по-късно офицер от Българската армия.
 
Продан Тишков е роден на 7 декември 1859 г. в град Габрово. На 14 години баща му умира и той остава сирак.
 
Животът на Продан Тишков винаги е вървял между великото и смешното. В неговата личност странно съжителстват Хитър Петър и Ботев. Шегаджия и беладжия още като дете, той хвърлял запалени прахани във фесовете на турците в родното си Габрово. На една своя комшийка пък, която отивала за вода на реката, пуснал мъртва змия в котела и тя примряла от страх, като взела да налива вода. Заради всичките му щуротии чичо му решил да го прати в Румъния да работи. А съседка кълняла: "Когато са върни Янтра, тогава и ти да са върниш"...
 
Янтра не се обърнала обратно, но Продан се върнал само след седмица - и от Румъния го изгонили. Заради многобройните му щуротии и непредсказуемия характер приятелите му в Габрово го кръстили Чарда - един доста обиден за времето си прякор, означаващ селски говеда. Вероятно са имали предвид, че е неуправляем като тях.
Записва се в Българското опълчение и участва в Руско-турска война (1877-1878). След Освобождението служи като сержант-майор в милицията на Източна Румелия. Отговаря за резервистите от село Голямо Конаре, днес град Съединение.
 
Включва се активно в подготовката и провъзгласяването на Съединението. Член е на Тайния революционен комитет (БТЦРК) в Пловдив. Участва на тържествата в памет на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа (1885), които изиграват роля на катализатор в подготовката. Организира и предвожда най-голямата чета – Голямоконарската, която на 5 срещу 6 септември 1885 г. влиза в Пловдив. Участва в арестуването на главния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и провъзгласяването на Съединението.
 
В съединена България Продан Тишков служи в кавалерията на Българската армия, достига до военно звание майор.
 
Умира внезапно на 22 ноември 1906 г. в родния си град. Преди смъртта си, завещава бащината си къща на габровското читалище "Васил Априлов."
 
ПОКЛОН!
 
(От "История БГ" и "Памет Българска")
 
Източник: Екатерина Ласева
 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

 
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.