Една басня, съобразена с епидемичната обстановка: Щурец и мравка

Една басня, съобразена с епидемичната обстановка: Щурец и мравка
22-11-2020г.
318
Емил Йотовски

- Бабо Мравке, где така?
- Тръгнах, Щурчо, за храна.

- Не! Не те питам къде си тръгнала, а защо си без маска?


- Нямам маска. Мравките нямат обичая да носят маски.
- Те и други животни, които претендират, че са венецът на природата нямат такъв обичай, но го правят. При това го правят с желание.


- Щурчо, това какво правят другите животни, няма общо с мен.
- Хич не ме интересува. Веднага си сложи маска, иначе ще има последствия. Освен това трябва да спазваш дистанция от метър и половина.
- Но аз съм мравка. Висока съм два милиметра. Ако трябва да се отдалеча на метър и половина няма да можем нито да се видим, нито дори да си говорим.
- И това не ме интересува. Инструкциите са да се отдалечиш  на метър и половина. Но преди това ми отговори накъде си се запътила?

- За храна. А ти къде с таз гъдулка?…

- Не отклонявай темата. Първо нямаш маска, а и за храна сега не можеш да ходиш. Ти си баба мравка, повтарям – баба, и следователно прозорецът ти за посещения в магазин е между десет и дванадесет. Сега не може. Няма как, ще се наказваме. 

- Но аз нямам пари. Имам само една троха.
- Глобата ти е точно една троха. Дай я и си продължавай по пътя. 
- Няма. Трябва ми, за да не умра от глад през зимата.
- Значи предпочиташ с лошо. Добре. Бабо Мравке, Вие сте арестувана по силата на извънредното положение, което в момента е ситуация, но във всеки един момент може отново да стане положение, ясно ли е?

- Не!
- Добре, налагам ви глоба пет хиляди лева за неспазване на противоепидемичните мерки. Но преди това трябва да ти измеря температурата, да не е над 37 градуса.
- С какво? С гъдулката ли ще ми я мериш? Ти нямаш термометър, пък и мравките имаме доста различна температура от 37 градуса.
- Това е гъдулка, одобрена от СЗО. Имам сертификат, че във времето, в което не се ползва като гъдулка, може да се използва като термометър за благото на обществото.
- Щурчо, ти си идиот.
- Идиот, но с позиция. Освен това, ако наложа още пет глоби на мравки и им събера трохите, ще изкарам зимата. А ти, както разбираш, няма да оцелееш.

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.