Фандъкова: Данните показват, че има задържане в хоспитализациите, но това не бива да ни успокоява

Фандъкова: Данните показват, че има задържане в хоспитализациите, но това не бива да ни успокоява
21-11-2020г.
14
Лентата

Кметът на София допълни, че ако мерките не се спазват, е съвсем естествено да се налагат по-строги такива. Тя обаче изрази надежда, че това няма да се случи, защото според нея все повече софиянци спазват мерките.

И днес в София броят на новозаразените с коронавирус надхвърля 1000. 

"От 1 до 20 ноември само за три седмици броят на хората, които са постъпили в болница, е нараснал с над 1300 души. Това е огромен натиск към здравната система, към болниците в София. Първата седмица имаме над 500 души повече, втората седмица - около 500 души, третата седмица вече е малко над 140 души. Това означава, че здравната система и болниците с много усилия и с много организация успяха да дадат възможност на хората да се лекуват", заяви Фандъкова.

Според нея, за да има глътка въздух за болниците, е било нужно да се даде възможност на хора с леки симптоми да могат да получат внимание от страна на лекар и възможност за изследване, затова и са създадени COVID отделения в общинските ДКЦ-та.

"Вече за по-малко от десет дни имаме над 2500 души, преминали през тези кабинети. В 11 общински ДКЦ-та има разкрити такива отделения, там освен лекарски преглед се дава възможност за тестване с антигенен тест - за хората, изпратени от личен лекар, или със симптоми - той е безплатен, а за хора, които просто искат да се проверят, се заплаща. Освен това се правят кръвни изследвания, при необходимост и рентгеново изследване", обясни кметът.

Относно коледните базари са заложени много строги изисквания и стриктно се проверява за спазване на мерките, категорична беше Фандъкова.

"Единият от базарите вече е отложен, този на площад "Славейков". Още от снощи следим коледния базар в Градската градина, за съжаление това, което видях, не ме удовлетворява, ще проверим днес дали организаторите могат да осигурят спазването на мерките, ако това не се случи, ще го затворим".

Според Фандъкова, координацията между Спешната помощ и болниците се е подобрила и към момента има свободни легла в болниците.

Източник: glasove.com

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.