Интервю
Интервю на Мартин Карбовски с Джеймс Уорлик.

Мартин Карбовски | 24/02/2012

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Американската гледна точка за важните неща в България


Първо, може би е хубаво да Ви провокирам с нещо. Има колеги, те са от старата генерация, които твърдят, че Вие управлявате България.    

Българите са тези, които управляват България, имате много способен премиер и министерски съвет, много способен новоизбран президент и това, което ние искаме е да видим, са успехи в тяхната дейност, в името на целия български народ. Нищо не зависи от американския посланик, нито пък той дава някакъв вид наставления или напътствия.

Ние се надявахме, все пак, да упражнявате някакво влияние. Като идвахте в България какво Ви казаха за българския преход? 

Интересно е, че като пътувам из България винаги се изненадвам, когато гражданите идват при мен и ми казват: „Нищо не се променя в България!” и аз казвам „Как може да твърдите това! 20 години минаха и тази страна наистина е отбелязала голям напредък.” Кой би повярвал някога, че България ще стане член на Европейския съюз, член на НАТО и че Съединените Щати ще са с най-голям брой инвестиции във вашата страна. Разбира се, не всичко е перфектно. Разбира се, че хората искат да видят повече промени, които да се случват по-бързо, но това, което аз виждам е, че тенденцията в тази страна е в правилната посока. Аз съм оптимист за бъдещето на България и знам, че ще излезете от тази икономическа криза като по-силна страна и  ще продължите партньорството си със Съединените Щати и с европейските страни.

Вие говорите за глобални неща, но какво вижда американецът Уорлик на гарата във Видин? Позволявам си този въпрос, защото знам, че сте бил във Видин.                        

Видин, всъщност е един много добър пример. Мисля, че икономическата криза наистина се е отразила тежко на този град, но това, което успях да видя там, е едно наистина много красиво кътче от страната Ви. Там има изклюючително талантливо население, има ресурси -прекрасната природа. Там може да се развива земеделие, а съвсем скоро там ще има и завършен един прекрасен нов мост, който да свързва Румъния и България. Вярвам, че Видин може да излезе от ситуацията, като един водещ град, тъй като има стратегическо местоположение на Дунав, а и Европейският Съюз има нова стратегия на за развитието на реката. Вярвам в просперитета на този град, въпреки трудните моменти. Важното е, че хората там са изключително горди.
Надявам се, че мостът ще помогне да възстановим икономиката край Дунав. Тогава Вие ще се окажете прав, но аз искам да Ви покажа някой ден видинския квартал „Нов път”, където живеят може би  най-бедните хора в Европейския съюз.

Целият този регион е изживял изключително много трудности поради икономическата ситуация и знам, че местните лидери там искат, както Видин така и много други градове във северозападната част на страната, наистина да се изправят на крака. Те се опитват да привлекат външни инвестиции и аз всъщност съм уверен, че скоро ще се появят такива.

Има една теория, че България изостана в своето демократично развитие, заради това, че позволихме много дълго време да ни управляват бивши комунисти, включително такива от Държавна Сигурност. Оказа ли  Америка влияние по отношение отварянето на досиетата на бившите тайни държавни служби?

Всяка една страна трябва да се справя със своето минало по свой начин. България не е изключение. Всички страни от бившия Варшавски договор трябваше да се справят със своето комунистическо минало по-рано, но това, което искам да подчертая е, че всъщност е важно да не бъде забравено миналото. В крайна сметка то е част от историята на България и мисля, че това е нещо, което българите трябва да си спомнят. Справянето с наследените проблеми не означава забравяне.

Да, и ние се опитваме да работим за това, но тази част от историята е спирачка за бъдещето в голяма степен. Какво е онова, което в момента, от Ваша гледна точка, изглежда като енергийна независимост? Направи ми впечатление, че българите не протестираха последните 10 години срещу нищо, освен шистовия газ. Съответно в „теория на конспирацията” се твърди, че тези протести са инспирирани от изток, от Какаво се случи всъщност - руснаците успяха да преборят Шеврон, дори успяха да преборят Хилари Клинтън  с помощта на общественото мнение? Какво мислите за този процес?

Едно нещо е съвсем ясно, че цената за енергия в България е изключително висока. Цените са много по-високи, отколкото, в сравнение със Съединените щати или Германия. Факт е, че вие плащате за вашия природен газ 4 пъти повече, отколото аз плащам у дома, във Вашингтон. Четири пъти повече! Трябва да имате опции, които да позволят разнообразие на пазара и това да доведе до намаляване на цените на електричеството и на другите видове енергия. Сигурен съм в едно - българите трябва да решите какъв вид разнообразие на енергийни ресурси са необходими в собствената ви страна. Решете дали искате алтернативна енергия, или шистов газ. Това направихме  в Съединените Щати. Не сме казали „не” на шистовия газ или на ядрената енергетика, но сме въвели подходящи регулации. Вие имате опит, например в областта на ядрената енергетика. Регулирате добре нещата и служите като пример за подражание.

По отношение на шистовия газ смятам, че когато установите дали можете да съставите регулаторна рамка, където шистовия газ да бъде част от енергийния микс, ще си помогнете за вземането на финално решение, но това е решение, което трябва да се вземе от българите и за околната среда. Много хора твърдят, че тук става дума за бизнес, но това не е така! България е изключително красива страна с невероятни природни ресурси и никой не иска да нанесе щети на околната среда. Надявам се с времето ще има пълноценна дискусия по отношение на шистовия газ, както и  по отношение на възобновяемите и алтернативни енергийни източници.

Много хора в България не вярват, че Вие се тревожите за българската природа. Българите се оказахме в ситуация, в която трябва, едва ли не да избираме между шистовия газ и Руския газ. Не се ли сблъскват точно на нашата малка територия огромни икономически интереси, които в момента руснаците печелят?

Едно последно нещо бих искал да кажа по темата за шистовия газ - това е ресурс, който няма да бъде разработен в близко бъдеще. „Шеврон” нямаха планове да провеждат сондажи по-рано от 2015 година. Дори да бяха открили ресурси на шистов газ в България, чак 2020-та щяха да започнат реална работна дейност. България все още има време да прецени дали може да осигури необходимите гаранции за безопасност за околната среда. Има достатъчно време, в което да решите дали да кажете „не” на шистовия газ, дали ще кажете „не” дори на проучванията. Това е решение, което българите трябва да вземат сами, а ние в САЩ ще го уважим.

Какво е отношението Ви относно АЕЦ-Козлодуй?      
След случилото се с във Фукушима е изключително важно да се задават въпроси за безопасността на ядрените инсталации. Ако бяхте попитали японците преди случилото се дали Фукушима е абсолютно сигурна, те биха Ви отгоровили, че е „абсолютно безопасно”, но видяхме какво стана. Преди да се разработват каквито и да е алтернативни енергийни източници трябва да се разгледат всички възможности за контрол. Бих казал обаче по отношение на Козлодуй, че това е един наистина надежден и ефективен ресурс на енергия за България.
Един личен въпрос. Ходите ли  на кино с пуканки, както сме свикнали да виждаме американците във филмите? Ходите ли в Макдоналдс? 

Не съм по-различен от Вас и другите хора. Когато съм в Съединените Щати правя всички неща, които средностатистическия американец прави. Ям пица, ходя в Макдоналдс. Правя ги и тук. Макдоналдс и други вериги за бързо хранене отдавна са станали част от световната култура. Важна част от нашия живот.     

Назовете едно българско ястие, което Ви харесва.      

Всъщност, може би знаете, аз съм споменавал и преди, всяка сутрин закусвам с едно и също нещо - българско кисело мляко с естествен мед от Рила. Според мен трябва да изнасяте киселото мляко в Съединените Щати, защото е чудесно. Аз много го обичам.  Споменахте Видин и се сетих, че като бях там ядох видинско кебапче. Когато около мен няма репортери, пак си ям кебапче.                                                                                                                 

Искам да засегнем и друг проблем, забелязвате ли един жесток проблем, за който медиите не говорят у нас? Това е демографския проблем. Много българи, някои от тях расистки, а други съвсем културно са притеснени от демографската диспропорция по отношение на  раждането на деца, при отделните етноси в България. Визирам циганския етнос. Какво е онова, което може да кажете на българите и онова, което искате да кажете на циганите? За съжаление ние не живеем заедно и интеграцията не върви.

България не е по-различна от повечето страни в Европа. Има застаряване на населението и разбира се това дава своето отражение. Това важи и за Съединените Щати. В бъдеще ще виждаме по-малко работна сила, която да подкрепя и да дава помощ на тази част от населението, която е застаряваща и това ще се отрази на здравните ни системи, ще предизвика трудности. Това е изключително голям проблем, особено в контекста на глобална икономическа криза.
По отношение на интеграцията на етническите групи в България, конкретно, мога да кажа, че България има история на толерантност и търпимост между етносите, между различните националности, които са налице тук. Факт е, че ромското население нараства, не само в България, но и в Румъния, и в други страни. Мисля, че българското правителство вече е обърнало внимание на въпроса. Тук се разработват мерки, има стратегия за интеграцията на ромите. Въпреки това има още да се работи по въпроса, защото безработните роми неминуемо вляят зле на икономиката на страната. Ромите трудно и бавно ще променят навиците си, но смятам, че осъзнават нуждата от промяна.

Трябва да настъпи промяна,  не знам какво означава, няма как да не се съобразяваме с техните обичаи. Не искам да прозвуча грубо, но има обичаи, които нарушават съвсем директно човешките права. Много дълга тема, знаете за какво говоря - трафика на деца и деца, брак и продажба с цел брак на малолетни момичета, което е откровена педофилия. Все „традиции”, които се случват само в България или само на Балканите. В този смисъл, ние се нуждаем от помощ. Този проблем е колкото икономически, толкова и културен, и е хубаво наистина „големият брат” да помогне.

Въпросите, свързани с трафика на хора и педофилията не са уникални само за България. Важно е да осъзнаем, че не можем просто да ги заметем под килима, трябва да има образователни програми по тези въпроси. Социални въпроси като педофилията касят и съдебната система. Хора, обвинени в педофилия, трябва да бъдат изправени пред съда.  Аз не знам предисторията относно делата за педофилия в България, но в Съединените Щати при подозрения за педофилия се събират доказателства. Ако се установи, че лицата са виновни, те биват поставени зад решетките. В САЩ се случва да дават присъди от по 200-300 години. Мисля, че когато става дума за престъпления като домашно насилие, педофилия, изнасилвания, трябва да има разследване и съдебно преследване. Прокурорите трябва да проведат наистина сериозно разследване, да се предоставят необходимите доказателства на съда. Ако се установи, че лицето е виновно, е необходимо да се постанови сериозна присъда, не просто пляскане по ръцете.

Последен въпрос, за да Ви върна във външната политика. Развива се конфликт между Израел и Иран. Заплашва ли Иран свободния свят?

Ясно е , че те разработват ядрена мощност. Това е заключение на Израел и САЩ, но и на Русия, на Китай, и други членове на Съвета за сигурност на ООН. Факт е, че Иран нарушава международните споразумения и законодателства, и решенията взети от Съвета за сигурност на ООН. Съществува международен консенсус по въпроса - трябва да бъдат наложени международни санкции. Това, което ние искаме, е най-доброто за иранския народ. Населението в Иран е изключително добре образовано. Там има талантливи граждани и Иран, наистина трябва да служи за пример в региона. Въпреки това Иран застрашава света с някои от политиките си, особено тези, касаещи разработването на ядрени мощности. Надявам се в близко бъдеще да видим този конфликт разрешен.

Война?                                                                                                                                                 

Иска ми се да имам кристално кълбо, за да дам отговор. Както сте чули от устата на нашия президент, нито една опция не е изключена. Лично аз се надявам всичко да бъде разрешено без да се стига до насилие.

Интервюто с Неогово Превъзходителство Уорлик може да гледате утре /събота, 25.02.2012 г./ от 16 часа в предаването „Карбовски/Директно” по Нова телевизия. 

 Други статии от този авторКоментари