Карбовски убедил Чеци да се предаде

Карбовски убедил Чеци да се предаде
26-10-2011г.
25
Мартин Карбовски
Всички бяха потресени от убийството на Яна в Борисовата градина. Сравнително бързо полицията успя да сведе заподозрените до конкретни двама души – Пламен Трифонов и Николай Русинов. Първият беше задържан почти веднага, вторият обявиха за общонационално издирване. Докато Чеци (както го наричат приятелите му) се укриваше от властите, медиите си позволиха да спекулират с всичко, което знаят и не знаят за него и за случилото се в злополучната нощ.

Истината се оказа съвсем друга. Преди няколко дни приятел на Николай, живеещ в чужбина, се свърза с Мартин Карбовски, за да му предаде молбата на Чеци да установи контакт с журналиста. Карбовски откликна веднага и още същата вечер разговаря с Николай. Русинов сам потърси връзка с него, защото е чувствал, че може да му се довери. Без проблем и притеснение момчето разказа откъслечните си спомени за въпросната вечер.

Бил е с приятели. Пили са доста, пушили са марихуана няколко пъти, имало е и други наркотици. Компанията им е била весела. По това време в „Маймунарника" е била и Яна с нейни приятели. До този момент Николай не я е познавал лично. Дори и да са попадали в общи компании преди това, въпросната вечер е първата, в която са общували. Чеци си спомня, че Яна е била изключително весела. Танцували са, дори тя първа е проявила някакво желание за близост, прегръщайки го няколко пъти. После са си тръгнали заедно през парка. Допивали са си от бутилка с уиски, която по-късно разследващите органи намират около местопрестъплението. Детайли, разговори и конкретни часове Николай не помни. Но знае, че са били заедно, че им е било хубаво и че вероятно са правили секс, защото на зазоряване той се е събудил до нея в парка. Тя е спяла с гръб към него. Станало му е неудобно от случилото се, чисто по мъжки е искал да се измъкне от неловките обяснения след случаен секс. Станал е и си е тръгнал.

Два-три дни след случката Николай все още е в България и не знае, че Яна е мъртва. Първите няколко дни след убийството й все още никой не знаеше. По тази причина животът на Русинов продължава да си тече по нормален начин. След това Николай заминава на почивка в чужбина. Когато решава да се прибере и стига до границата, вижда, че го издирват за убийството на Яна и така и не се престрашава да влезе в България. Няколко дни обмисля какво да прави и след това решава да се свърже с приятеля си.

Всичко това Николай разказва на Карбовски, опитвайки се да обясни, че се притеснява да се предаде, защото не помни подробности и точно затова според него ще му лепнат вината за случилото се. Русинов споделя, че никога не е ходил в казарма, не знае какво е да бъдеш затворен, страх го е от арест и килия и най-вече отношението, което ще имат към него. В разговорите той споменава, че предпочита цял живот да е беглец, отколкото да се предаде и да го наричат „убиец", какъвто той не се чувства. Основното притеснение на Чеци е, че няма да получи справедлив процес, защото всичко е лов на вещици. Дори разказва на Карбовски, че обмисля варианти да избяга в някоя страна като Южна Африка или Южна Осетия, откъдето не биха могли да го екстрадират.

На следващия ден в нов разговор журналистът успява да убеди Николай, че при всички положения е в негов интерес да се върне в България и да се предаде доброволно. Тогава момчето малко по-спокойно започва да обмисля този вариант. Моли за помощ от адвокат. Иска, ако се прибере, поне да знае, че има правна защита. Няколко от най-големите имена в наказателното право отказват да се заемат със случая на Николай по една или друга причина. Накрая адвокат Марин Марковски прие да разговаря с Русинов. След като има уверението на адвокат и на журналист, че ще получи справедлив процес, Чеци решава да се върне в България. Приятелят му от чужбина му купува електронен билет за следващата сутрин. Николай удържа на думата си и се качва на самолета, който кацна на Летище София тази сутрин (26 юли, вторник – бел. авт.) в 09:45. След паспортна проверка Гранична полиция поема Николай и го предава на СДВР.

Такава е истината за „бягството" на Николай Русинов. Самият той казва, че не е избягал, а по-скоро се е скрил, за да има време да помисли на спокойствие. Какво ще се случи от тук нататък, не е ясно. Знае се, че Николай все пак реши да си понесе кръста, какъвто и да е той. Нищо, че дори собственото му семейство не пожела да говори с него и го обяви за мъртъв.

Готов съм да го защитавам
Марин Марковски, адвокат

 

Ще поема защитата на Николай, ако той ме потърси втори път. Това заяви маститият адвокат Марин Марковски пред Дартс нюз. Известният защитник обясни, че Русинов го е потърсил, докато е бил в Турция и е пожелал той да го представлява при евентуален процес. Все още обаче Марковски не е поел официално защитата на обвинения за убийството на Яна. "Откакто са го арестували на летището, нито той, нито някой от близките му ме е повикал. Не знам започнали ли са вече да го разпитват, но предполагам, че когато това стане, ще ми се обади", допълни още адвокатът.

Марин Марковски категорично заяви, че би поел защитата на Николай Русинов. "С удоволствие ще го защитя. Всички слаби, немощни, безсилни и мачкани от държавата могат да разчитат на нашата помощ", допълни още той.
Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.