Актуално
Нищо конкретно и нищо от нашия двор. Общи приказки на кое място сме в класацията за свободата на словото. Или прозрачното финансиране на медиите. Безполезни като партийно събрание. Затова пиша вкратце какви проблеми има днес журналистиката като професия на терен
Конференция за свободата на словото в България

Мартин Карбовски | 12/10/2020

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

В зала Средец, хотел Балкан, организирана от Елена Йончева Георги Готев и Галя Прокопиева
 
Чухме приветствия и няколко отговора на Вира Юрова, която напусна разговора с обещание, че събира въпроси.
 
Нищо конкретно и нищо от нашия двор. Общи приказки на кое място сме в класацията за свободата на словото. Или прозрачното финансиране на медиите. Безполезни като партийно събрание. Затова пиша вкратце какви проблеми има днес журналистиката като професия на терен:
 
- Получаваме тотално игнориране на политиците към неудобните журналисти стигащи до тихи уволнения. След като нямаш високи гости или ако не се държиш добре с тях - се лишаваш по естествен начин от ефир
 
- Синдром на запоя и услугите - познанството между продуценти, главни редактори и ръководители и собственици на медии с големи и малки партийно личности компрометира журналистическата работа. Журналистите биват подготвени какво да питат, а политиците - какво ще бъдат питани. Иначе няма гостуване, отиваме при конкуренцията ви.
 
- Проблемът с договорите: ако се питате с какво държат един журналист да си мълчи - това са договорите им. Те са конфиденциална информация и се знае, че съдържат клаузи извън логиката на договаряне. Проблемът е, че журналистите дори не могат да си тръгнат, ако не искат са работят по предлаганити им лоши практики - заради жестоки неустойки в договорите си. Това категорично се отнася за периода 2010-2016-та за една телевизия с шведски собственици. Договорите на този телевизия с ключови имена ще ви даде много отговори.
 
- Европроблемите: европейските регулации интерпретирани у нас спряха журналистическата работа в няколко сектора - пример давам с потребителите и държателите на социални услуги. Вече не се работи по теми засягащи деца и старчески домове. Не се работи по теми за детското насилие, въпреки общия фон декларации. Не се работи по проблеми на малцинствата - за тях или добро или нищо.
 
- Съдебната система дава възможност на всеки човек с пари са пресира всеки журналист - особено в малкия град. Прждължителните съдебни процеси не са по силите на никой журналист. Правните отдели на медиите работят срещу журналистите, точно колкото е и безполезен съюзът на журналистите.
 
- Дезинтересираната Европа: лицемерно е да говорим общи приказки без частни случаи. Има обществено тайни случаи на колеги, които се нуждаят от правна помощ, от съпорт и от профсъюз. Втренчването в разговора за правата на жертви, престъпници и малцинства убива нормалното говорене, връща ни в мрачните времена на комунизма, част от което връщане е по причина на международната бюрокрация.
   Други статии от този авторКоментари