СМЕСЕН MAGAZINE
Популярното произведение на Бетовен промени начина, по който слушаме музика и това как се предполага, че трябва да слушаме музика
Как петата симфония на Бетовен поставя началото на класицизма в класическата музика?

Гост-автор | 26/09/2020

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Петата симфония на Бетовен започва с измъчена начална тема – дън дън дън ДЪЪЪН - и завършва със славна мелодия с мажорни клавиши. От премиерата си през 1808 г. публиката тълкува тази прогресия от борба към победа като метафора за личната устойчивост на Бетовен пред настъпващата му глухота.

 

Или по-точно, това отдавна е популярното четиво сред властимащите, особено заможните бели мъже, които прегърнаха Бетовен и превърнаха неговата симфония в символ на тяхното превъзходство и значение. За някои от други групи - жени, LGBTQ + хора, цветнокожи - симфонията на Бетовен може да бъде предимно напомняне за историята на класическата музика като изключване и елитарност. Например един фен на класическата музика в Ню Йорк пише през 40-те години на миналия век, че пожелава „всички жени да бъдат запушени от служители, надлежно лицензирани за целта, преди да им бъде позволено да влязат в концертна зала“.

 

Преди времето на Бетовен класическата музикална култура изглеждаше и звучеше съвсем различно. Когато Моцарт е направил премиерата на своята Симфония 31 в края на 1700 г., е било нормално публиката да пляска, да се развеселява и да крещи „да капо! (На италиански за „от самото начало!“) по средата на изпълнението. След дебюта на Петата симфония на Бетовен в началото на 1800 г., тези норми се променят - както защото надигащата се индустриална търговска класа поема собствеността върху концертни зали, така и поради промени в самата музика.

 

Докато изследвахме в епизоди I и II на подкаста от поредицата Switched On Pop The 5th, музикалната сложност на симфонията на Бетовен изискваше друг вид слушане. Темата за отваряне на четири ноти на Петата симфония се появява и се повтаря във вариации през цялата симфония, бавно преминавайки от минорни към цели тонове и отразявайки преживяването на Бетовен с глухота. Творческото нарушаване на правилата на Петата симфония - подриването на класическата форма на соната в първата част, например - изисква внимателно слушане, за да се схване напълно.

 

Във времето на Моцарт всяка част от симфонията е самодостатъчна, като сборник с разкази. Петата симфония на Бетовен действа по-скоро като роман, като моли публиката да проследи една-единствена история, разгърната в цяла симфония от четири части. На свой ред са се развили нови норми на концертното поведение. Sitzfleisch, или „да седиш на едно място“, се превръща в най-голямото изискване за показване на разбирането на новия език на класическата музика. С течение на времето тези норми са се кристализирали в набор от етикетни правила (напр. „Не пляскайте по средата на изпълнението“), за да подобрят новото изживяване на слушането.

 

 

В третия епизод изследваме как симфонията на Бетовен е била използвана за генериране на строгата култура на класическата музика - и политиката, която подкрепя тези норми на поведение.

 

Въпреки че етикетът на концертите, който се е развил в отговор на Петата симфония, може би е имал за цел да почита музиката, той може да действа и като регулатор. „Учтивото общество“ се появява за първи път като набор от културни стандарти, разработени в средата на 18 век като буржоазни класови символи. По времето на Бетовен новият социален етикет се разпространява в концертната зала.

 

Днес някои аспекти на класическата музикална култура все още са свързани с полицейското кой влиза и кой излиза. Когато влезете в стандартна концертна зала, има установен набор от конвенции и етикет („не кашляйте!“; „Не развеселявайте!“; „Облечете се подходящо!“), които показват както вашата демонстрация на принадлежност, така и доколко оценявате музиката.

 

За критика на класическата музика Джеймс Бенет II популярността и централното място на Бетовен в класическата култура е част от проблема. „Докато увековечавате идеята, че всички гиганти на музиката изглеждат еднакво, тя предава на другия, че за тях няма залог в тази музика“, казва той.

 

Кларнетистът от Нюйоркската филхармония Антъни Макгил, един от малкото чернокожи музиканти в оркестъра, е съгласен, че неизбежността на Бетовен може да направи класическата музика да изглежда монолитна и задушаваща. Той оприличава неизбежността на Петата симфония със „стена“ между класическата музика и новата, разнообразна публика.

 

„Ако се преструвате, че там няма друга музика, че Бетовен е най-великата музика, която някога ще има значение“, казва Макгил, тогава оркестрите ще отблъснат нови слушатели, тъй като „не популяризираме нито един от живите композитори днес, които се опитват да станат Бетовен на днешния ден."

 Източник: Vox  Други статии от този авторКоментари